Holivudski glumac Tom Cruise, koji uspjehom filma "Top Gun: Maverick" posljednjih tjedana potvrđuje titulu ultimativnog akcijskog junaka, danas slavi 60. rođendan. Slavni Amerikanac rodio se 3. srpnja 1962. u gradu Syracuseu pod imenom Thomas Cruise Mapother IV.

Galerija Tom Cruise i Mimi Rogers 1989. na dodjeli Oscara Mimi Rogers i Tom Cruise 1988. godine Mimi Rogers i Tom Cruise oženili su se 1987. godine +4 Nicole Kidman i Tom Cruise na Oscarima 1991. godine

Glumom se počeo baviti u srednjoj školi, a svoj filmski debi imao je 1981. u romantičnoj drami "Endless Love". Uslijedilo je nekoliko zapaženijih sporednih uloga, a onda napokon i glavna u komediji "Risky Business" koja je postigla velik uspjeh.

Još veći dogodio se nekoliko godina kasnije, 1986. kada je Tom postao vodeća holivudska zvijezda zahvaljujući filmu "Top Gun". Upravo je u vrijeme snimanja "Top Guna" upoznao glumicu Mimi Rogers koja je imala presudnu ulogu u njegovu životu. Zašto presudnu? Zato što ga je ona uvela u scijentologiju.

Mimi Rogers i Tom Cruise oženili su se 1987. godine Mimi Rogers i Tom Cruise oženili su se 1987. godine (Foto: Profimedia)

Mimi je kći Phila Spicklera, jednog od uvaženijih pripadnika prve generacije scijentologa koji je s L. Ronom Hubbardom radio na osnivanju Scijentološke crkve. Odmalena je živjela prema scijentološkim načelima, a 1977. udala se za scijentologa Jima Rogersa s kojim je otvorila manju podružnicu crkve u Los Angelesu.

Međutim, njihov brak potrajao je samo tri godine, a prvu značajniju vezu nakon razvoda ostvarila je upravo s Tomom Cruiseom. Tom je imao 23 godine kada je upoznao šest godina stariju Mimi. Iako se u to vrijeme po kuloarima šuškalo kako je nezasitan zavodnik koji često mijenja žene, zaljubljeni Tom odlučio je zaprositi Mimi. To ga nije spriječilo da odustane od zavođenja drugih žena.

Mimi Rogers i Tom Cruise 1988. godine Mimi Rogers i Tom Cruise 1988. godine (Foto: Profimedia)

Upravo ga je zbog toga Mimi odlučila približiti scijentologiji, nadajući se da će nekako primiriti njegove strasti i promijeniti ga. Korak po korak, upoznavala ga je sa scijentološkim učenjima, a na vječnu ljubav zavjetovali su se 9. svibnja 1987. godine. Točnije, na datum koji je vrlo važan za njihovu crkvu. Naime, 9. svibnja 1950. L. Ron Hubbard objavio je knjigu "Dianetics: The Modern Science of Mental Health" koja je zapravo temelj scijentologije.

Tom Cruise i Mimi Rogers Tom Cruise i Mimi Rogers (Foto: Profimedia)

I dok je Mimi radila sve kako bi ojačala vjernost svog supruga, vođa Scijentološke crkve David Miscavige radio je sve kako bi zadržao Toma u svojim redovima i otjerao ga od Mimi. Naime, ona je pripadala skupini neovisnih scijentologa koji nisu u potpunosti bili vjerni Scijentološkoj crkvi. Miscavige je žarko želio zvijezdu poput Toma među vjernicima, ali istovremeno nije želio da Tom predstavlja neovisnu struju.

Zato nije imao ništa protiv Tomove afere s mladom glumicom koju je Tom osobno odabrao za svoj novi film "Days of Thunder". Bila je to Nicole Kidman.

Tom Cruise i Nicole Kidman 1990. godine Tom Cruise i Nicole Kidman 1990. godine (Foto: Guliver Image)

Nakon što ju je vidio u filmu "Dead Calm", Cruise je uvjerio producente da je ona najbolji odabir za "Days of Thunder". Snimanje je započelo na jesen 1989. godine i zbog njega se Cruise privremeno preselio u Sjevernu Karolinu.

Samo dva tjedna nakon početka snimanja, u njegovu iznajmljenu kuću na jezeru uselila se i Nicole. Jednom prilikom rekao je kako se među njima na prvi pogled stvorila nevjerojatna kemija i strast, a potom i ljubav. Bila je to ona posebna povezanost, kada znaš da si sreo svoju srodnu dušu. Ona je bila osoba koja me razumije. Bio je to početak jednog sasvim novog života za mene, kazao je.

Bio je to i početak kraja njegovog braka s Mimi koja nije ni znala što se događa sve dok jednog dana nije otputovala u Sjevernu Kaliforniju kako bi posjetila Toma na setu. Međutim, tamo je nije dočekao suprug. Umjesto njega, susrela se s Miscavigevim izaslanikom Gregom Wilhereom koji joj je kazao kako se mora razvesti od Toma.

Mimi Rogers u svibnju 2022. Mimi Rogers u svibnju 2022. (Foto: Profimedia)

Šokirana Mimi to nije željela prihvatiti u tražila je da ona i Tom krenu na intenzivno scijentološko bračno savjetovanje. Međutim, savjetovanje nije urodilo plodom i Wilhere je ubrzo pokucao na njezina vrata, ovaj put s dokumentima za razvod od Toma i u prisustvu odvjetnika Scijentološke crkve.

Mark Rathbun, jedan od bivših uvaženih scijentologa koji je uspio pobječi iz ralja crkve, kazao je kako su Miscavige i Wilhere tako pokušali zastrašiti Mimi i poslati joj poruku da će požaliti ako ih ne posluša i razvede se. Taktika zastrašivanja je uspjela.

Mimi je potpisala papire za razvod, a nedugo nakon toga i službeno se zauvijek povukla iz Scijentološke crkve, užasnuta načinom na koji su tretirali njezin odnos s Tomom.

Nicole Kidman i Tom Cruise na Oscarima 1991. godine Nicole Kidman i Tom Cruise na Oscarima 1991. godine (Foto: Guliver Image)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju