Raskošna haljina, elegantno odijelo i dvoje zaljubljenih koji svojim uzvanicima mame suze na oči predivnim prvim plesom san je mnogih djevojaka. No kada dođe vrijeme za odabir pjesme i koraka s kojima ćete uplesati bračni život mogu se potkrasti neke nepredviđene greške

Naime kod planiranja prve pjesme i odabira plesnih koraka mogu se potkrasti neke greške koje instruktorima plesa i mladencima tik pred vjenčanje znaju zadati 'glavobolju'.

1. Odlazak na plesni tečaj prerano
Jedna od najvećih grešaka planiranja vjenčanja je odlazak na plesni tečaj čak 6 mjeseci prije velikog događaja.

'Šest do osam tjedana bilo bi idealno. Ako pak imaju zahtjevnije koreografije i i 3 mjeseca je pristojno vrijeme', slažu se instruktori plesa Tena Kralj i Matija Smolec. Ako se s treningom počne prerano obično kada nauče korake imaju pauzu pa tjedan dana prije svadbe kažu kako su sve zaboravili.

Kod odabira pjesme i koraka s kojima će uplesati u bračni život mladencima se znaju potkrasti neke greške

2. Neusklađenost haljine i koreografije
Kod odabira pjesme mladenke svakako trebaju paziti da je dinamičnost pjesme u skladu s modelom haljine i da će kroj outfita diktirati kretanje.

'Jedna polaznica je puna dva mjeseca dolazila na sate i nije spomenula kakva je haljina do tjedan dana prije svadbe. Tada nam je rekla kako je na probi vjenčanice shvatila da se ne može nimalo kretati unatrag nego samo naprijed i lagano u stranu', kaže instruktorica Kralj.

3. Neadekvatne cipele za ples
I cipele u kojima ćete provesti cijelu noć moraju biti udobne. instruktori su tako jednom imali mladenku koja je odabrala skupocjene vrlo lijepe cipele, no čim je došla na prvi sat shvatila je da u njima jedva korača. 'Željela je plesati bečki valcer, vrlo zahtjevan ples i u ravnim cipelama', pojašnjava Kralj.  

No osim ovih sitnih grešaka koje se nerijetko potkradu, mladenke kod nekih nesavršenosti znaju biti vrlo maštovite. Jedna je mladenka tako maštovito doskočila lošem držanju svog budućeg supruga.

Za prvi ples mladenci najčešće biraju remiskeve, ali i domaću glazbu osobito klape

'Mladoženja je bio malo pogrbljen pa je mladenka doskočila problemu. Svaki put mu je naime, kada bi došli na sat stavljala svojevrsni ortopedski 'grudnjak' koji bi nategnula tako da se on drži ispravno. Nakon tri mjeseca čovjek se fino ispravio', prisjeća se instruktor Smolec.

Kod odabira pjesme za prvi ples mladenci u Hrvatskoj se najviše odlučuju za remikseve pjesama koje počnu polako pa se onda u jednom trenutku 'prerežu' i počinjen brža pjesma. Još uvijek je in i domaća glazba te klape, laganije pjesme koje diraju u dušu.

Što se veliki dan više bliži, mladenci su kažu instruktori, sve nervozniji, pa je tako bilo plača i svađa.

'Najvažniji je taj dan, atmosfera i ljudi s kojima će ga provesti', kaže Smolec poručujući mladencima da se ne živciraju oko sitnica.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju