U cijeloj gomili tradicija koje se vežu za vjenčanja, a koje današnji mladenci najčešće izbjegavaju pod svaku cijenu, postoji ona jedna od koje nitko ne bježi, ona koju svi jedva čekaju. Prvi ples.

Prvi ples mladenke i mladoženje tradicija je popularna u europskim i američkim kulturama. Običaj potječe s balova na kojima je gost s najvišim statusom ili član kraljevske obitelji otvarao ples. To je bio način da se i sve druge goste pozove na plesni podij.

Danas pak novopečeni bračni parovi svojim prvim plesom otvaraju plesni podij za sve druge goste.

Prvi ples jedan je od najiščekivanijih trenutaka u danu koji obiluje velikim događanjima. Prilika je to da novopečeni par svojim uzvanicima pokaže svoju ljubav, ali i plesno umijeće.

Prvi ples - 1 Sandra Krznarić mladence poziva da se usude biti drugačiji (Foto: Sandra Krzarić/Privatni album)

I tu na scenu vrlo često stupa Sandra Krzarić.

Sve više parova, naime, odlučuje da ne želi izaći na plesni podij i goste osvajati samo improvizacijom i simpatičnošću, nego ih žele zadiviti i plesnim koracima, pa se za pomoć obraćaju instruktorima i instruktoricama plesa, među kojima svoje mjesto već godinama ima i Sandra.

ZLATNA PRAVILA PRVOG PLESA

Razmišljajući kako svoju životnu ljubav i strast podijeliti s ljudima, u glavi ove magistrice kineziologije i MBA specijalistice rodila se ideja o plesnoj školi u kojoj danas nudi cijeli niz programa, među kojima je i onaj za buduće mladence.

Kada je u pitanju prvi ples, Sandra izdvaja pet zlatnih pravila.

1. Odaberite pjesmu koja je vama draga i uvijek imajte jednu pjesmu u rezervi.
2. Slušajte sugestije o odabiru plesa.
3. Ako imate želju za nekom egzotičnom koreografijom, imajte na umu da će to možda zahtijevati dodatnu kostimografiju.
4. Birajte obuću koja vam je udobna, plesat ćete u njoj cijelu noć.
5. Usudite se biti drugačiji i zapamtite - plesati može svatko.

Shuzice su ručno oslikane tenisice iza kojih stoje Maja i Ljudmila - 15 Shuzice: (Vjenčane) tenisice iz Zagreba u kojima je ples do zore zagarantiran

A kada joj se bratiti za pomoć?

Optimalno vrijeme za pripremu, ako mladenci nemaju želju za posebnom koreografijom, je mjesec do mjesec i pol dana prije vjenčanja. Ako imaju specijalne želje, sve ovisi o težini koreografije, ali sigurno dva do četiri mjeseca, po dva sata tjedno, kaže Sandra i dodaje da je otprilike pet do deset sati poduke dovoljno svakom pojedincu, a i paru da svlada osnove plesa i pritom zablista na plesnom podiju.

Optimalno vrijeme za pripremu prvog plesa, ako mladenci nemaju želju za posebnom koreografijom, je mjesec do mjesec i pol dana prije vjenčanja

No postoji rješenje i za one koji se u zadnji čas sjete da ipak žele nešto više od dvokoraka. Oni se mogu prijaviti na "last minute prvi ples".

Radi se o dva-tri sata plesne poduke, a najčešće je to u tjednu pred samo vjenčanje kada su sve pripreme gotove i mladenci tada nekako nađu vremena za ples.

Iako to zna biti stresno, svojim znanjem i iskustvom razvila sam alate pomoću kojih 'last minute' parovima, kako ih ja od milja zovem, prenesem plesno znanje, a da se oni pritom osjećaju ugodno i zadovoljno.

Ljudima se to možda čini kao malo vremena, ali začudili biste se koliko se može naučiti u dva do tri plesna sata, poručuje Sandra.

Prvi ples - 3 Čak i ako se sjetite u zadnji tren, moguće je uvježbati koreografiju (Foto: Sandra Krzarić/Privatni album)

Izbor plesa, naravno, diktira izbor pjesme. Sandra kaže da su to najčešće plesovi poput engleskog valcera, discofoxa, foxtrota i bluesa, a naravno, dodaje, ima i parova koji žele egzotične plesove poput sambe, salse, rumbe, tanga...

Kada su u pitanju pjesme koje najčešće biraju, one su uglavnom ljubavnog karaktera, od značaja za mladence, s riječima koje sugeriraju vječnu ljubav.

Popularni su evergreeni poput Barryja Whitea i njegove pjesme You are my first, my last, my everything, zatim Nath King Cole i njegova L.O.V.E., ali i novi hitovi kao što su Dani i godine Nine Badrić i Perfect Eda Sheerana, nabraja Sandra.

Oni koji u zadnji tren odluče da žele sa stručnjakom uvježbati prvi ples mogu se prijaviti na "last minute" tečaj.

I dok parovi sigurno pamte Sandru kao osobu koja im je pomogla da još više zablistaju na svoj veliki dan i ona pamti njih, posebno one koji su se na neki način istaknuli.

I danas kada se spomene prvi ples priča se o njima. Radi se jednom simpatičnom paru koji je plesao rekreativno. Za prvi ples izabrali su pjesmu Islands in the Stream u izvedbi Kennyja Rogersa i Dolly Parton i tu nismo ništa previše vježbali.

Onda su se oni dosjetili da bi imali i ples iznenađenja nakon ponoći. Izabrali smo sambu koju smo koreografski isprepleli sa salsom, posudili smo kostime, a oni su iza ponoći obasjali plesni podij te napravili vrhunski show. Bio je to jedan poseban i meni vrlo drag projekt, prisjetila se.

Taj par bio je poseban i drugačiji, a Sandra i druge parove poziva da se usude biti drugačiji. Iako se većina njih drži sigurne zone, ako ona procijeni da imaju mogućnosti kojih nisu svjesni, i sama im predlaže nešto ekstravagantnije.

Mladenci najčešće biraju plesove poput engleskog valcera, discofoxa, foxtrota i blusea.

PRVI PLES NIJE JEDINI PLES

Osim za mladence, Sandra u svojoj plesnoj školi Sandra Rescue Dance nudi i poduku plesa za roditelje i kumove, a cijela priča puno je šira od vjenčanja.

Uz prvi ples tu je i program Dance &Work, koji poslovnim ljudima omogućava da u sklopu svoje tvrtke prakticiraju ples kao oblik rekreacije, ali i radionice Wine & Dance, na kojima se spaja ljubav prema vinu i plesu.

Ideja WINE & DANCE nastala je kod moje drage prijateljice sommelierke Jelene Šimić Valentić u njezinu vinskom baru Pupitres Botique. Kroz razgovor smo shvatile da bismo trebale naše strasti i profesije spojiti te na taj način ponuditi ljudima jedinstveno i nezaboravno iskustvo.

Radionice su osmišljene prema konceptu Jeleninih radionica vinskih škola unutar kojih smo implementirale ples. Trajanje radionice je otprilike 3 sata, a polaznici dobivaju osnovna znanja o izabranim vinima te svladavaju osnovne korake i pokrete nekog plesa koji je na određeni način u interakciji s izabranim vinima, objasnila nam je Sandra, čija škola ima misiju da plesati može svatko. Zato je, vrlo logično, njezin odgovor na pitanje mogu li stvarno svi naučiti plesati kratak i jasan - da.

Prvi ples - 4 Za prvi ples odaberite pjesmu koja vam je draga i uživajte (Foto: Sandra Krzarić/Privatni album)

Za dan uoči Valentinova Sandra i Jelena pripremaju i radionicu Wine&Tango. Večer je to u kojoj će se sparivanjem vina i plesnog pokreta čula, okusi i plesni pokreti polaznika odvesti na putovanje kroz Argentinu. Kušat će se i četiri različita vina iz Argentine, uz svladavanje osnovnih koraka senzualnog tanga.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju