U Centru za rehabilitaciju Silver vlada pravi pseći boom. Čak sedamnaest beba labradora traži privremeni dom. Neodoljivi mališani, koji će sutra nekome pomoći prijeći cestu, otvoriti ili zatvoriti vrata ili pak donijeti lijekove, jedva čekaju upoznati svoje socijalizatore.

Zaja, Zola, Zigi, Zipo i ostala družina d 17 neodoljivih beba labradora rođeni su za velike stvari. Kad narastu bit će nečije oči, noge, ruke i stalna emocionalna potpora.

Zakonski su psi podijeljeni u dvije kategorije, što se pomagačke skupine tiče. To su terapijski psi i pomagači. Terapijski pas je pas koji se dodjeljuje instituciji i koji će uz voditelja raditi određenu vrstu terapije, da li grupnu ili za pojedinca, ali isključivo u instituciji. Psi pomagači mogu biti pas vodič, pas pomagač za osobu u invalidskim kolicima, pas pomagač za dijete s ADHD-om, iz spektra autizma i raznih drugih dijagnoza, objašnjava Sandra Ševerdija, koordinatorica programa socijalizacije u prilogu IN magazina.

U Centru za rehabilitaciju Silver čak sedamnaest beba labradora traži privremeni dom - 1 U Centru za rehabilitaciju Silver čak sedamnaest beba labradora traži privremeni dom (Foto: Screenshot IN magazin)

Dvomjesečnim preslatkim njuškicama gori pod šapicama da pronađu čovjeka ili obitelj kod koje će provesti prvih godinu i pol dana svojeg života.

Socijalizator mora zadovoljiti par osnovnih uvjeta, prvo da je punoljetan, da živi u Zagrebu ili Zagrebačkoj županiji i da ima vlastiti prijevoz. I naravno, da voli pse.

Ono što je najbitnije za socijalizaciju svakoga psa, tako i ovih naših je da pas sa čovjekom odlazi na sva mjesta gdje ide i čovjek, odnosno tamo gdje će kasnije ići i sa svojim korisnikom. Tokom tog cijelog procesa naravno da socijalizatori imaju podršku koordinatora, ali ono što nije naodmet reći da su hrana i veterinarska skrb na račun centra Silver, tako da socijalizator nema nikakve troškove, ističe Sandra.

Na vama je samo da ih mazite, pazite i volite, a ostale stvari prepustite stručnjacima. U početku se na grupne treninge dolazi jednom tjedno, isključivo u večernjim satima. Kad pesek malo poraste, treninzi su jednom u dva tjedna.

U Centru za rehabilitaciju Silver čak sedamnaest beba labradora traži privremeni dom - 2 Sandra Ševerdija, koordinatorica je programa socijalizacije u Centru Silver (Foto: Screenshot IN magazin)

Tu se uče osnove poslušnosti i kako hendlati psa. Ljudi često pomisle: 'Pa kako ću ja naučiti psa da pali i gasi svjetlo?' Ne mora to socijalizator raditi. Mi radimo samo osnove socijalizacije. Sve ostalo će se kasnije na fakultetu raditi, pojašnjava Sandra. Ova mala klupka čiste sreće nakon što kod vas provedu vrtićko i školsko doba odlaze na Silver fakultet. Kako to često biva i u ljudskom svijetu, tad je vrijeme za rastanak.

Uvijek je ono pitanje kako se rastati. Tu imamo shemu kojom smo tome doskočili, a to je da rastanak nije nagli, nego je pas ovdje na školovanju od ponedjeljka do petka, a subotom i nedjeljom još uvijek ide natrag doma u svoju obitelj i onda je rastanak postepeni. Kasnije se korisnik upoznaje sa socijalizatorom, to je vrlo emotivno, i tako socijalizator ustvari zatvori taj jedan krug i vidi što je napravio za osobu koju nije ni poznavao, istaknula je Sandra Ševerdija u IN magazinu.

Ne propustite priliku da baš vi budete prva karika u ovom lancu čiste ljubavi.

Sve zainteresirane molimo da nam se jave na link na stranici centra za rehabilitaciju Silver ili na društvenim mrežama, poručuje koordinatorica programa socijalizacije.

Upoznajte labradoricu Lunu, terapijskog psa koji pomaže djeci u bjelovarskoj školi Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 6 Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 9 Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 10 +6 Terapijski pas Luna svakodnevno unosi radost u bjelovarsku osnovnu školu - 4

Pametni, inteligentni i odani: 10 pasmina koje je najlakše trenirati Njemački ovčar Pudla Njemački ovčar +7 Pumi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju