Pandemija koronavirusa, samoizolacija, zabrana kretanja izvan mjesta prebivališta, potres, briga za sebe i druge, neizvjesnost iz dana u dan.... Ovo su samo neke od situacija koje trenutno ispunjavaju naše živote i ne padaju nam nimalo lako.

Međutim, jedini način da ih što bezbolnije preživimo je da uzmemo najbolje što možemo iz ove situacije. Budemo li se usredotočivali samo na sve negativno što nas okružuje, prijeti nam razvijanje iznimno negativnih emocija, pa i depresija.

Socijalna pedagoginja i psihoterapeutkinja Petra Supina pojasnila nam je što se trenutno događa s našim emocijama i kako si možemo što brže pomoći.

Novonastala situacija može pogodovati nastanku cijelog spektra različitih emocija. Emocije su sastavni dio našeg cjelokupnog ponašanja. Imajući na umu da je svako naše ponašanje svrhovito i namjensko, možemo zaključiti da je svaka emocija dobrodošla i da nas upućuje na nešto. Osjećaji koji nam se mogu javljati u danim okolnostima jesu strah, zbunjenost, osjećaj bespomoćnosti i neizvjesnosti, ističe.

Kako dalje objašnjava, od presudne je važnosti uskladiti se s vanjskim događanjima i shvatiti da će sve proći. Evo što točno savjetuje:

1. Upravljajte emocijama

Imajte na umu da okolnosti mogu utjecati na nas, ali nisu presudne i ne upravljaju nama. Mi smo ti koji upravljamo sobom u danim okolnostima.

2. Usredotočite se na ono što možete kontrolirati

Usredotočite se na stvari koje jesu pod našom kontrolom, npr. kako svakodnevicu održavati zanimljivom.U tome vam može pomoći čitanje, aktivnosti s djecom, isprobavanje novih recepata i slično.

Novonastala situacija može pogodovati nastanku cijelog spektra različitih emocija. Neizvjesnost je mnogima najgora.

3. Razmislite o prioritetima

Osvijestite koja nam je potreba prioritet. Izuzev potrebe za preživljavanjem, svaki od nas ima još četiri temeljne potrebe – ljubav, moć, slobodu i zabavu. Bez obzira na trenutne okolnosti, svaku od ovih potreba možemo kvalitetno zadovoljavati. Iako nam je sloboda kretanja trenutno djelomično oduzeta, to ne znači da se ne možemo kretati svojim dvorištem ili vrlo bliskom okolicom u kojoj nema ljudi.

4. Budite ponizni

Sada kada imamo više vremena za one koji su nam najvažniji, bitno je da to osvijestimo i da prevlada osjećaj poniznosti i zahvalnosti. Kako to postići? Tako da treniramo vještinu biranja misli jer misli nam ne kontroliraju ni drugi ljudi ni okolnosti, već ih sami biramo.

5. Ispunite si vrijeme

Obavljajte stvari za koje inače nemate dovoljno vremena ili mislite da imate premalo. Organizirajte prostorije u domu, čitajte knjigu, igrajte se s djecom i ljubimcima.

Ipak, osjećate li da vam je trenutna situacija previše, nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć koja je ovih dana organizirana putem interneta i telefona.

I upamtite – sve će ovo proći. Neka nam ove dosad nepoznate okolnosti budu prilika za učenje i samoprocjenu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju