Opijum, droga koja je zavladala svijetom počinje i završava u zlatnom trokutu koji obuhvaća Mijanmar, Tajland, Laos i Vijetnam. Posjetili smo povijesno središte ovog opijata i saznali kako nastaje te kako pronalazi put do ostatka svijeta

Zbog njega se vodio rat između Velike Britanije i Kine, o njemu su pisali i od njega se umiralo, naravno riječ je o opijumu.

Posjetili smo carstvo opijuma i njegovo povijesno središte koje se nalazi između Mijanmara, Tajlanda, Laosa i Vijetnama.

Kako doznajemo od pripadnika naroda Hmong koji se ovim poslom bavi već dugi niz godina, najčešće ga konzumiraju stranci sa zapada, turisti, backpackeri koji u ovim krajevima za vrlo malo novaca mogu uživati u drogama koje nisu toliko ilegalne kao u ostatku svijeta.

Proizvodnja opijuma prerasla je u pravi biznis koji okreće ogromne količine novaca, a ovim poslom upravljaju isključivo Kinezi.

Danas je konzumiranje opijuma zabranjeno, no prije deset godinama u laoškim gradovima postojale su pušionice, koje su danas pretvorene u turističke agencije.

No, ilegalnih pušionica opijuma još uvijek ima u velikom broju i zagazite li malo dublje u džunglu tajne o ovom opijatu potpuno nestaju.

Kolibe usred ničega pretrpane su proizvođačima opijuma te njihovim obiteljima i djecom koji su također postali ovisnici, a koji žive u nemogućim uvjetima.

>> Kambodža - zemlja genocida i turizma

>> Otočje Phi-Phi - smaragdno more i vrhunska zabava

Upravo na ovakvim mjestima počinje i završava najrašireniji ilegalni biznis narko kartela, a policije se baš nitko ne boji jer ih štiti kineska mafija.

Ova zemlja okružena je prekrasnom prirodom i klimom, no ovdje stanuje samo tuga, bijeda i konačno smrt.

Više u In Magazinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju