Ako ste u potrazi za lijepim cvijetom koja će bez puno muke trajati godinama, puzavi plamenac prav je izbor.

Galerija Puzavi plamenac +0 Puzavi plamenac Puzavi plamenac (lat. Phlox subulata) dio je roda jurničevki, podrijetlom iz Sjeverne Amerike.

Taj cvijet toliko neodoljivim stanovnikom malih i velikih vrtova te balkona svakako čini njegova boja prema kojoj je i dobio ime.

Naime, riječ phlox dolazi iz grčkog jezika i označava 'plamen', a upravo su takvi najčešće i cvjetovi te biljke – jarke ružičaste ili crvenkaste boje. Kasnije su daljnjim razmnožavanjem nastale i druge boje, pa tako danas puzavi plamenac dolazi i u nježnoj ljubičastoj te bijeloj boji.

Može narasti do najviše 15 centimetara u visinu te do gotovo jednog metra u širinu s obzirom na to da puže po tlu ili zemlji široke tegle.

Svaki cvijet ima pet zaobljenih latica, a duž stabljike i lišća nalaze se malene „dlačice“ koje puzavom plamencu omogućavaju da dugo zadržava vodu i bude vrlo jednostavan za održavanje.

Prvi cvjetovi javljaju se već u rano proljeće i prekrivaju gotovo cijelu biljku, a upravo je sada idealno vrijeme kada se može razmnožavati reznicama.

Kako se brinuti o puzavom plamencu?

Biljke dobro uspijevaju na suhom i pjeskovitom tlu te dobro podnose manjak vlage i izloženost suncu, mnogo bolje od svih drugih puzavaca, pa su zato idealne za one koji povremeno zaborave zalijevanje.

Plameni puzavac idealan je za prekrivanje kamenjara, rubova gredica ili tegla na balkonu, padina ili u šumskim vrtovima. Svakome mjestu na kojem rastu dat će notu divljine jer se vrlo lako razmnožava, a pritom će sve oduševiti svojim jarkim, plamenim bojama. Slika nije dostupna Ranunkula: Cvijet koji izgleda kao "sestra" ruže i božura Azaleja Azaleja: Ljupki cvijet idealan za dom u koji želite dodati malo boje

Vole izloženost svjetlu, no nikako ne vole premještanje uslijed kojeg se mogu i osušiti. Zato je dobro cijelo vrijeme ih držati u jednom dijelu vrta ili balkona.

Jednom kada se prirodnim putem osuši pojedini cvijet puzavog plamenca, potrebno ga je odstraniti, kao i vrhove stabljike na kojoj se nalazio.

Cvjetat će u narednim mjesecima, no tijekom čitave godine zadržat će se njegovi zeleni listovi, pa tako i za zimskih, tmurnih dana našem vrtu ili balkonu može dati dozu života.

Puzavi plamenac Puzavi plamenac (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju