Među predivne proljetne prizore svakako spada azaleja u cvatu. Cvjetovi te biljke dolaze u nekoliko boja pa za svoj dom možete odabrati onu koja će se najbolje uklopiti u vaš ekstrerijer ili interijer jer osim što se uzgaja u vrtovima, azaleja može biti i sobna biljka.

Azaleja je prekrasna biljka podrijetlom iz Azije koja će unijeti boju i radost u svaki dom, a da bi se to dogodilo, bitno je znati nekoliko trikova.

Prvi korak u uzgoju azaleje kao sobne biljke jest odabir pravog grma, odnosno vrste namijenjene za boravak u zatvorenom. Kupite biljku kojoj je samo nekoliko pupova otvoreno. Na taj način moći ćete duže uživati u prvom cvatu.

Uskrsni kaktus Uskrsni kaktus: Proljetni ljepotan kojeg smijete zanemariti bez grižnje savjesti

U svom prirodnom okruženju azaleja živi podno visokog drveća. Uspijeva na hladnim mjestima, do kojih ne dopire izravna sunčeva svjetlost. I kao sobna biljka najbolje uspijeva na hladnijim temperaturama koje se kreću od 16 do 18 Celzijevih stupnjeva. Te hladnije temperature pomažu i da cvjetanje duže traje.

Azaleji odgovara dobro osvijetljeno mjesto, ali bez izravnog sunca. Što se tiče vlažnosti, nikad ne smijete dopustiti da se biljka osuši do kraja. Dakle, zemlja neka uvijek bude vlažna, ali ne i previše natopljena. Biljku nemojte gnojiti dok cvatnja ne završi.

Slika nije dostupna Ljupka kadifa: Nezahtjevna ljepotica koja uvijek i prelako uspijeva

Svaki trud u uložen u azaleju ona će nagraditi predivnim cvjetovima koji mogu biti ružičasti, bijeli, boje breskve, boje lavande, crveni... Azaleja ima i tamnozelene ovalne listove. Uz jaku svjetlost i temperature koje joj odgovaraju azaleja će cvjetati tri do četiri tjedna.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju