Poznat i kao puževa sluz, odnosno esktrakt puževe sluzi, pužev mucin jedan je od trenutno najpopularnijih sastojaka u svijetu njege kože. Iako vam je pojam puževa sluz na prvu možda pomalo gadljiv, ako možete prijeći preko toga, dobit ćete prema mišljenju mnogih iznenađujuće učinkoviti sastojak u skin-care rutini.

Dermatolozi napominju da ovaj sastojak još uvijek nije dobro istražen kao mnogi drugi sastojci za njegu kože, ali neke prednosti mu se mogu pripisati.

Za početak evo nekoliko činjenica:

  • pužev mucin je hidratant i stimulator kolagena
  • njegove glavne prednosti su te da vlaži kožu, potiče proizvodnju kolagena te pomaže u zacjeljivanju i regeneraciji kože
  • namijenjen je svim tipovima kože, a hidratantna svojstva čine ga posebno dobrim izborom za one sa suhom kožom
  • osim ako niste alergični, radi se o sastojku koji većina osoba dobro podnosi
  • pužev mucin možete koristiti jednom ili dva puta dnevno
  • može se bez straha kombinirati s uobičajenim sastojcima za njegu kože,

Što je točno pužev mucin?

Jednostavnim rječnikom rečeno, radi se o izlučevini koju puževi prirodno stvaraju i koriste kao način zaštite. Proizvođači sluz skupljaju od živih puževa nakon čega je filtriraju i spajaju s drugim sastojcima.

Puževu sluz proslavila je korejska beauty industrija, a vrlo brzo postala je je popularna jer, prema riječima onih koji je koriste, daje zapažene rezultate. Puževa sluz dodaje se proizvodima kao što su kreme za lice, hidratantna sredstva, maske za lice i serumi za obnavljanje kože.

Što puževa sluz, odnosno mucin radi za kožu?

  • vlaži kožu
  • potiče proizvodnju kolagena
  • umiruje iritacije
  • osigurava važne vitamine i minerale jer je pun hranjivih tvari koje su dobre za našu kožu. Među njima su prouupalni cink i ljekoviti mangan. Osim toga sadrži i bakrene peptide koji povoljno utječu na povećanje kolagena i smanjenje bora.
  • sadrži vitamine A i E koji su izvrsni antioksidansi.

Nuspojave puževog mucina

Kao i na bilo koji drugi sastojak, ljudi mogu biti alergični i na pužev mucin. Alergijske reakcije izbjeći ćete tako što ćete malu količinu proizvoda testirati na unutarnjoj strani podlaktice.

Bitno je napomenuti i to da se ako za njegu kože koristite bilo kakav proizvod koji vam je propisao dermatolog, obavezno s njimm konzultirate oko uvođenja ovog sastojka u vašu rutinu.

Lice žene Proizvod kojem su tisuće žena dale peticu: Moćna esencija koja zaglađuje i smiruje kožu

Kako koristiti pužev mucin?

Korištenje sastojka ovisi o cilju koji želite postići.

Ako ga koristite u svrhu hidratacije, dermatolozi predlažu da koristite noćnu kremu koja sadrži pužev mucin te da je nanosite navečer prije spavanja na čistu kožu kao posljednji korak u rutini njege kože.

Ako pak želite koristit puev mucin kao višenamjesnko anti-age sredstvo, potražite ga u obliku seruma koji imaju veću koncentraciju ovog sastojka. U tom slučaju nanosite ga i ujutro i navečer odmah nakon čišćenja lica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju