Samopregled dojki traje svega nekoliko minuta, a može spasiti život. Podsjetite svoje prijateljice, majke, bake, sestre, kćeri koliko je važno izdvojiti tih nekoliko minuta svaki mjesec i brinuti o sebi i svome zdravlju.

Kada ste zadnji put napravili samopregled dojki? Važno ga je napraviti jednom u mjesec dana, a iako je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, o ovoj bolesti važno je govoriti svih 12 mjeseci u godini, na što apelira i doc. dr. sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska i pročelnica Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice" koja je prije četiri godine i sama oboljela od raka dojke.

Svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke. Samopregled ne košta ništa, a život nema cijenu

Htjela bih apelirati i na medije da više prostora posvećuju temi raka dojke jer će i to pomoći u skidanju stigme s ove bolesti. U 21. stoljeću se nažalost i dalje susrećemo s problemom verbalizacije same bolesti, ljudi ne žele pričati o tome i misle da se neće dogoditi ako to ne spominju. U mnogim zemljama postoje i volonterke koje su i same preboljele rak dojke, a sada pomažu novooboljelim ženama, prvenstveno na emotivnoj bazi, govori dr. Vesna Ramljak te poručuje da mnoge žene koje napipaju kvržicu ili primijete promjenu ignoriraju to misleći da će proći samo od sebe – ali nikad ne prolazi samo od sebe.

Samopregled je tek prvi korak u brizi o svome tijelu i zdravlju, a dr. Ramljak napominje kako samopregled nije dovoljan.

Bruno Šimleša i Ljiljana Pranjić Ljiljana Pranjić: "Bruno uvijek sa mnom prvo psuje. Ili šuti. Nikada mi nije rekao 'bit će sve u redu'"

Samopregled je bazična pretraga i pokazatelj svjesnosti o vlastitom tijelu i brige o grudima. Trebao bi se početi raditi već s 20 godina, a uz to i ultrazvuk jednom godišnje. Sve je više žena koje dolaze kod liječnika jer su same napipale kvržicu koje su u većini slučajeva, srećom, benigne. Postoje i slučajevi kada ultrazvuk nije pokazao nikakve zloćudne promjene, ali žene su same osjetile da nešto nije u redu te su, srećom, napravile dodatne pretrage, ističe dr. Ramljak.

Iako je u Hrvatskoj sve veći broj žena oboljelih od raka dojke, ohrabrujuća je vijest da je smrtnost manja. To pokazuje da je sve više slučajeva ranog otkrivanja bolesti kada je izlječenje moguće. Prošle godine od raka dojke preminulo je 789 žena, a prijašnjih je godina ta brojka prelazila tisuću.

Slika nije dostupna Svakako obratite pažnju: Sedam simptoma raka dojke koji nisu kvržica

Napredak je i u tome što se bolest duže vremena može držati pod kontrolom, odnosno imamo načine kako da bolest ne napreduje. Tako da se može reći da smo u dobitku, dodaje dr. Vesna Ramljak.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Rak dojke Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke

Svaka deseta žena u Hrvatskoj oboli od raka dojke. Samopregled ne košta ništa, a život nema cijenu. Zaista, to je najmanje što možemo učiniti za svoje zdravlje, a na to nas u video poruci podsjećaju i glumice Vlasta Ramljak, Linda Begonja i Ecija Ojdanić te glumci Momčilo Otašević i Slavko Sobin.

I zato, na kavi pričajte o onom bitnom. Podsjetite svoje najdraže žene i samu sebe kako svega nekoliko minuta vašeg vremena može postati neprocjenjivo.

Momčilo Otašević, Vlasta Ramljak, Linda Begonja, Ecija Ojdanić i Slavko Sobin u video poruci ukazuju na važnost samopregleda Momčilo Otašević, Vlasta Ramljak, Linda Begonja, Ecija Ojdanić i Slavko Sobin u video poruci ukazuju na važnost samopregleda Foto: Screenshot

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju