Već 2020. godine postao je česta pojava, a u 2021. je, čini se, eksplodirao. Radi se o patchwork trendu, koji mnogi vide kao podsjetnik da i "ružni" trendovi i dalje mogu imati svoje mjesto u modnom svijetu.

Patchwork uzorak (odjeća koja izgleda kao da je napravljena od zakrpa) vratio se u trend, a još jednom prigrlili su ga modni dizajneri poput Stelle McCartney i Prade. Svoje mjesto ti su komadi već dobili i na policama pristupačnijih trgovina.

Povijesno gledajući, patchwork je način korištenja ostataka tkanine ili način produljenja životnog vijeka odjeće. U praksi danas taj trend označava komade odjeće koji su spojeni ili izgledaju kako da su spojeni od manjih komada tkanine različitih uzoraka koji su povezani u jednu cjelinu.

Planirate li nositi patchwork komade?

glasova:

To u teoriji znači i da biste se, ako ste vješti s koncem, iglom i šivaćom mašinom, mogli sami zaigrati kod kuće i napraviti vlastitu verziju tog trenda. U praksi većina će ipak pronaći komad po svom guštu na policama trgovina jer iako se ovaj trend opisuje kao ružan, on, kako to obično biva, ima sve više svojih poklonica. 

I dok su devedesetih najpopularniji komad odjeće izrađen na ovaj način bile traperice, danas je trend prešao na novu razinu pa retro zakrpe idu u kompletu s gotovo svakim komadom odjeće.

A kako ih nositi? Modni znalci kažu da je tajna u nepretjerivanju. Patchwork uzorak sam po sebi je upečatljiv, stoga je dobro da ostatak kombinacije bude bazičan. Ključno je s patchwork uzorkom upariti komade koji se s njim neće nadmetati.

Ako je uzorak posebno šaren, najbolje ga je upariti s neutralnim nijansama poput crne, bijele, sive... Ako se sastoji od jednobojnih blokova, možete ga pokušati upariti s uzorcima, no i tad je najbolje držati se jednostavnih uzoraka poput prugica.

Ovaj uzorak birajte za ona područja koja želite naglasiti jer on će svakako privući pozornost na sebe. Naprimjer, ako želite naglasiti gornji dio tijela, odaberite bluzu ili jaknu sa zakrpama.

U našoj galeriji pogledajte dio ponude patchwork komada, a u anketi nam recite svoje mišljenje o ovom trendu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju