Jeste li ikada istu vodu prokuhali dvaput? To se možda čini kao sasvim bezazlena radnja, ali istina je da istu vodu nikada ne bismo smjeli prokuhavati dvaput jer to može biti štetno za zdravlje

Kada je se zagrije do 100 stupnjeva Celzijevih i zakuha, voda mijenja svoj sastav pri čemu hlapljivi sastojci ispare, a plinovi koje sadrži voda se rastope. Zbog toga je zdravo piti prokuhanu vodu.

Imate li savršeno čistu, destiliziranu i deioniziranu vodu, ništa se loše neće dogoditi ako je ponovno zakuhate. Međutim, voda iz vodovoda sadrži rastopljene plinove i minerale i kada se predugo prokuhava ili se ponovno prokuhava, njen kemijski sastav mijenja se na gore.

Voda iz vodovoda sadrži rastopljene plinove i minerale i kada se predugo prokuhava ili se ponovno prokuhava, njen kemijski sastav mijenja se na gore

Naime, opasni sastojci nakupljaju se u vodi umjesto da ispare te se tako povećava rizik od konzumiranja određenih štetnih kemikalija. Ove štetne supstance obično su arsen, nitrati i fluorid jer čak i zdravi minerali mogu postati štetni kad se nakupljaju. Primjerice, kalcijeva sol može uzrokovati bubrežni i žučni kamenac kada se konzumira u velikim količinama.

>> Oprez! 3 razloga zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput

Evo na koji način ponovno prokuhana voda utječe štetno na zdravlje:

1. Kada su nitrati izloženi visokoj temperaturi, poput vrele vode, postaju vrlo toksični. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamine, kancerogene tvari. Nitrati se povezuju s bolestima poput leukemije, non-Hodgkinovog limfoma, raka jajnika, debelog crijeva, pankreasa, štitnjače, itd.
 
2. Nakupljanje arsena tijekom godina može uzrokovati trovanje arsenom što zatim potiče brojne probleme sa zdravljem: rak, kardiovaskularne bolesti, neurološke probleme, neplodnost i poremećaje u razvoju. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da pitka voda predstavlja najveću prijetnju ljudskom zdravlju upravo zbog arsena.

3. Izloženost fluoridu pokazala je štetan utjecaj na neurološki i kognitivan razvoj kod djece, zaključila je studija Harvardskog sveučilišta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju