Knjige nas mogu prenijeti u nove svjetove, inspirirati nas i u nama potaknuti toliko potrebnu promjenu, a 14. veljače obilježava se Međunarodni dan darivanja knjiga.

Međunarodni dan darivanja knjiga započeo je u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom se proširio diljem svijeta.

Tu tradiciju započeli su 2012. književnica Amy Broadmoore i njezin sin nakon što su uočili potrebu za knjigama za djecu u određenim područjima države, a cilj je bio i ostao povećanje dječjeg pristupa knjigama i entuzijazma za njih.

Iako je dan originalno zamišljen kao darivanje knjiga djeci, s vremenom se među pojedincima proširio i na darivanje odraslih.
Ako postoji neka knjiga koja vam je posebno draga pa je želite dati i prijateljici, sestri ili nekoj drugoj bliskoj osobi, evo nekoliko razloga zašto će to biti dobro ne samo za nju nego i za vas.

1. Darivanje nas čini sretnima

Darivanje drugima čini da se osjećamo sretnima. Istraživanje koje je na Harvardskoj poslovnoj školi otkrilo je da trošenje novca na druge povećavam razinu sreće više nego trošenje na sebe.

Slične rezultate donijelo je istraživanje u kojima je ljude zamoljeno da u šest tjedana izvedu pet činova ljubaznosti.

Znanstvenici također vjeruju da altruistično ponašanje oslobađa endorfine u mozgu, stvarajući pozitivan osjećaj u nama.

2. Darivanje je dobro za naše tjelesno zdravlje

Darivanje je dobro za naše zdravlje. Širok raspon istraživanja povezao je različite oblike velikodušnosti s boljim zdravljem, čak i među bolesnima i starijim osobama.

Darivanje drugima u nama oslobađa hormon sreće.

U svojoj knjizi Zašto se dobre stvari događaju dobrim ljudima, Stephen Post govori da se pokazalo da davanje drugima povećava zdravstvene prednosti kod osoba s kroničnim bolestima.

3. Darivanje potiče suradnju i društvenu povezanost

Kada dajete, veća je vjerojatnost da ćete dobiti natrag. Kada dajete drugima, vašu velikodušnost vjerojatno će drugi nagraditi, ponekad i osoba kojoj ste vi nešto dali, a ponekad netko drugi.

Mali princ Knjige za sva vremena: Kratki klasici koji se mogu pročitati u jednom dahu

Slika nije dostupna Od odličnih šalica do nakita: Što pokloniti knjigoljupcima, a da nisu knjige?

Te razmjene promiču osjećaj povjerenja i suradnje koji jača naše veze s drugima – a istraživanja su pokazala da je pozitivna društvena interakcija ključna za dobro mentalno i tjelesno zdravlje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju