San je primarna aktivnost koju mozak mora imati kako bi mogao normalno funkcionirati. Osobito je važno da djeca imaju kvalitetan san kako bi se mogli psihički i fizički razvijati. Roditelji s malom djecom znaju da je ponekad problem mališane poslati na spavanje.

Čak i roditelji koji idu rano spavati često se moraju boriti s djecom koja ne žele spavati sama ili s noćnim morama koje mogu biti posljedica toga što su ih same smjestili u krevet. Stručnjaci smatraju da je u takvim situacijama pogrešno iskoristiti rečenicu „Idi u krevet!“.

Ali Lazar, savjetnik za spavanje koji posebno proučava dječji san, smatra da je iskoristiti rečenicu „Idi u krevet“ jednako kao da tjerate dijete da nastavi trčati u trenutku kad mora usporiti.

Primjerice, ako vaše dijete traži ekstra večeru u trenutku kad mu kažete da je vrijeme za spavanje, to bi mogao biti znak da ga je strah spavanja. Oko pete godine djeca razvijaju imaginaciju, pa su česte noćne more, strahovi i mjesečarenja zbog kojih vaše dijete može postati uznemireno.

Prije spavanja treba usporiti tempo 

Stručnjaci smatraju da bi razdvajanje roditelja i djeteta u posebne sobe trebao biti proces. Mnogi žele vrijeme za sebe i to je sasvim normalno. Ponekad roditelji žele što prije spremiti dijete pod dekicu kako bi mogli napuniti baterije uz Netflix, obaviti posao koji nisu stigli tijekom dana ili počistiti kuću. Međutim, treba više pažnje posvetiti ovom problemu jer on može utjecati na vaše dijete, kaže Ali Lazar i dodaje da je usporavanje prije spavanja mnogo bolji pristup

Napravite plan kako ćete usporiti vrijeme prije spavanja. 

Odličan izbor je i čitanje knjiga prije spavanja. Birajte one aktivnosti koje imaju ograničen rok trajanja i koje su brzo gotove. Klincima je dobro pokazati da imaju izbor i da zajedno sudjelujete u osmišljavanju aktivnosti.

Uspostavite posebno vrijeme prije spavanja

Pokušajte se dogovoriti. Prije spavanja neka vaše dijete izabere knjigu koju želi čitati tu večer ili neku drugu aktivnost koju želi raditi. Dogovorite se da je poslije te aktivnosti, odnosno vašeg „posebnog vremena prije spavanja“, taj dan završio i da je onda vrijeme za slatke snove.

Ta tiha, zajednička energija sa sigurnošću će se smiriti strah i polako dijete naviknuti na samostalno spavanje. Slika nije dostupna Kažu da smo "robovi navika", ali djeci trebaju navike i rano spavanje

Stručnjaci preporučuju da bi djecu više puta prije spavanja trebali pitati jesu li žedni, gladni i moraju li na WC. Na taj način izbjeći ćete odgađanje spavanja. Ako nakon vaše „posebne aktivnosti“ traže još, trebate postaviti granicu i predložiti da smislite što ćete raditi sutra jer je važno držati se dogovora.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju