Svake večeri oko 20 sati moja dvogodišnjakinja bez iznimke čuje "Laku noć", što je bitno i za njezino i za naše zdravlje. To radimo svaki dan bez iznimke.

Koliko sam puta čula "Već morate kući?" ili "Pa ostavi je samo danas malo dulje budnu" jer sam s nekog druženja u 19 sati rekla kako moramo kući popapati večeru i spavati.

Posebno ljeti, kad je u 19 još itekako dan. Možda neki misle da sam prestroga i da lišavam sebe ili dijete predivnih trenutaka, no zaista ne mislim da propuštamo išta bitno ako negdje ostanemo sat dulje, osim što propuštamo bitan san.

Istraživanja su pokazala da djeca cvjetaju u rutini, a da rani odlazak spavanje pozitivno utječe na fizički, emocionalni i kognitivni razvoj djeteta. I roditelji cvjetaju kad dobiju vrijeme za sebe. Kad se suprug i ja zavalimo na kauč u 20 sati imajući pred sobom nekoliko sati mira pred san, to mnogo znači za naš brak i našu psihu.

Djeca bolje spavaju ako idu ranije spavati. Premorena djeca se učestalije bude noću, iako bi logika nalagala drugačije. Djeca ranim odlaskom na san dobiju više sati kvalitetnog restorativnog sna. Mnogo je istraživanja na temu dječjeg sna i gotovo svi imaju slične zaključke: djeca trebaju u krevet prije 21 sata kako bi bila manje nervozna sutradan, zdravija ili se manje debljala.

Da se većinu djece pita, ne bi se nikad spavalo, ne bi se vezivali u autosjedalici, vani bi izlazili neprikladno odjeveni, jeli bi čokoladu i gledali crtiće cijeli noć. Mi kao roditelji smo ipak odgajatelji i moramo imati tu ulogu za dobrobit svog djeteta.

Sjećam se da smo kao djeca gledali crtić u 19.15, nakon toga smo bili u krevetu prije Dnevnika u 19.30. Nije to tako bilo samo u mojoj obitelji, s kim god da pričam, svi su tako rano odlazili spavati.

Današnja djeca sve češće idu spavati iza 21 sata, pa čak i oko 23 sata, barem po pričama roditelja oko mene. Doslovno znam samo dvoje djece Minine dobi koja idu spavati do 20 sati, ostali nerijetko tulumare do 22 sata.

Do prije pola godine Mina je odlazila na spavanje između 19 i 19.30 jer joj je trebalo više sna, a sad smo to pomaknuli na 20 sati. I ne mislim to vrijeme mijenjati još dosta dugo.

"Ali moje je dijete super aktivno u 19!" čujem vas. Vjerujem, ako se ujutro probudilo u 6, moguće da je i uz dnevno spavanje toliko premoreno da je postalo hiperaktivno. Hiperaktivna djeca, kad probiju tu granicu potrebe za snom, postanu teško uspavljiva.

Ili ako je dijete (govorim za dob 1-3 godine) po danu spavalo dulje od 2-3 sata, odnosno ako je popodnevno spavanje bilo prekasno, nema više potrebe za snom navečer tako rano. Normalno, ako se probudiš u 5 popodne, ne spava ti se u 20.

Zato ako Mina kojima slučajem propusti podnevno spavanje (jer smo npr. na putu i umjesto 2-3 sata spava tek pola sata u autosjedalici), više je ne pokušavam staviti na spavanje tijekom dana nego je radije stavim ranije spavati za noć.

Najdraže mi je kad čujem "Mi prakticiramo odgoj osluškujući želje djeteta."

Da se većinu djece pita, ne bi se nikad spavalo, ne bi se vezivali u autosjedalici, vani bi izlazili neprikladno odjeveni, jeli bi čokoladu i gledali crtiće cijelu noć. Mi kao roditelji smo ipak odgajatelji i moramo imati tu ulogu za dobrobit svojeg djeteta.

I Mina zna govoriti "Neću sad spavati, ja bih se igrala" jedno 20 puta zaredom. Onda je stavimo spavati i zaspe u roku nekoliko minuta te spava 11 sati. Ma jok, uopće joj se nije spavalo…

Dosta sam fleksibilna oko svega u vezi odgoja, prakticiram uvažavajuće roditeljstvo i ne forsiram da bude po mojem. Osim kod spavanja.

Slika nije dostupna Stiže beba. S njom stiže i pitanje: "Što ćete s mačkom?"

Slika nije dostupna Bitno i tako lako izvedivo: Roditelji, znate li za pravilo 3 minute?

Puno sam čitala o spavanju, puno vremena provela u promatranju svojeg djeteta i osluškivala što drugi roditelji kažu, i znam da je savršeno vrijeme za spavanje između 19 i 20 sati. Dijete zaspe u trenu, ne budi se noću, super jede, nema nervoze… A mama i tata imaju, uz sve to, vrijeme zajedničko za sebe, što je iznimno bitno za zdravi odnos. Pohvalila nas je i naša pedijatrica.

Ako vam dijete ide prekasno spavati, pokušajte vrijeme odlaska u krevet svaku večer pomicati 20 minuta ranije, pa vidjeti što će se dogoditi. Pred san dva sata ne koristite nikakve ekrane, a 30 minuta prije spavanja provedite vrijeme u nekoj laganoj aktivnosti, poput čitanja slikovnica ili maženja, kako bi se dijete pripremilo za san. I zamračite sobu, hormon sna melatonin voli mrak.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju