Budwigova krema
Budwigova krema (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Budwigova krema: Recept za doručak koji sprječava pojavu brojnih bolesti

23-08-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Njemačka biokemičarka Johanna Budwig otkrila je način detektiranja masnoće u krvi, shvatila je važnost esencijalnih masnih kiselina na zdravlje te na temelju svojih otkrića razvila metodu kojom se ljudi koriste ne bi li uravnotežili narušenu ravnotežu stanica i spriječili pojavu mnogih bolesti.

Slavna njemačka znanstvenica Johanna Budwig uvidjela je da pojedine namirnice mogu preventivno djelovati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i mnogih drugih bolesti.

'Najbolje rezultate postići ćete ako kremu jedete svako jutro neposredno nakon buđenja. Ne pripremajte veće količine ove kreme i nemojte je pohranjivati za kasniju konzumaciju.'

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Upravo zato osmislila je recept za kremu koju je preporučljivo konzumirati ujutro neposredno nakon buđenja. Budwigova krema temelji se na lanenim sjemenkama, prešanom ulju od lanenih sjemenki i svježem kravljem siru.

Lanene sjemenke najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina koje u kombinaciji s proteinom poput nemasnog sira stvaraju spoj lipoprotein od kojeg su napravljene membrane naših stanica.

Recept za Budwigovu kremu:

  • 4 žlice svježeg zrnatog sira
  • 2 žlice organskog lanenog ulja
  • 1 žlica lanenih sjemenki
  • voće i orašasti plodovi po želji

Budwigva krema - priprema:

  1. Kako biste dobili optimalne rezultate, potrebno je dodavati sastojke po točno određenom rasporedu.
  2. U posudu stavite svježi sir, prelijte ga lanenim uljem i dobro pomiješajte štapnim mikserom sve dok ne dobijte kremastu teksturu, a cjelokupno ulje nije sljubljeno sa sirom.
  3. Smjesu prelijte preko lanenih sjemenki koje ste prethodno samljeli u aparatu za mljevenje kave.
  4. Ručno promiješajte sastojke, pa preko svega dodajte komadiće voća poput banana, šljiva, šumskih bobica te nekolicine orašastih plodova poput oraha i badema.
  5. Budwigovu kremu pojedite najkasnije 20 minuta od kada ste je pripremili.

Dobar tek!


Važno je znati:

1. Laneno ulje je kvarljivo, pa ga treba čuvati u hladnjaku prije upotrebe. Također, nemojte kupovati laneno ulje koje nije pohranjeno u trgovini na hladnom mjestu.

2. Najbolje rezultate postići ćete ako lanene sjemenke meljete neposredno prije upotrebe s obzirom na to da petnaestak minuta nakon mljevenja one gube većinu svojih korisnih svojstva.

3. Ne jedite Budwigovu kremu s drugim izvorima bjelančevina i masti, već kao zaseban obrok.

4. Ne pripremajte veće količine ove kreme i nemojte je pohranjivati za kasniju konzumaciju. Uvijek napravite svježu kremu prije konzumacije.

Inspirirajte se i ostalim idejama za zdrave doručke:

Omlet s povrćem Puni proteina: 10 ideja za doručak koji će vas satima držati sitima

Slika nije dostupna 10 ideja za ukusan i hranjiv doručak uz koji se kilogrami lakše drže pod kontrolom

Doručak Tri namirnice koje najzdraviji ljudi jedu za doručak

 

Pročitaj još
Pročitaj još