Čokoladna salama
Čokoladna salama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Bez pećnice, miksera i puno muke: Recept za finu čokoladnu salamu

01-04-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ova brza, dekorativna slastica nije rezervirana samo za zimske dane i božićne blagdane, već će se itekako dobro uklopiti na pladanj s najfinijim uskrsnim kolačima. Da samo znate kako neodoljivo miriše na naranče!

Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salame. Osim što je dekorativna, odličnog je okusa. Osim čokolade, keksa, tu su i korica i sok od naranče, a po želji u smjesu možete još dodati i šaku sjeckanih badema, pistacija ili suhih brusnica.

U trendu Ksenija Pajić u trapericama i bundi na špici 2025. - 3 Ležerna i dotjerana Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu Jadranka Sloković uvijek besprijekorna Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus Franka Batelić uvijek privlači pažnju svojim modnim izborima A tako je šik Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić

Dobro ohlađenu salamu obavezno obilato uvaljajte u šećer u prahu, a kako bi što više sličila pravim salamama u kojima jednako uživamo, povežite je ukrasnim koncem. Kad poslužite ovu salamu, nema te osobe koja će reći ne! Čokoladna torta Uvijek uspijeva! Čokoladna torta koja se priprema bez miksera

Sastojci:

250 g petit beurre keksa
125 g tamne čokolade
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
ribana korica od 1 naranče
cijeđeni sok od 1 naranče

Priprema

1. Kekse izlomite na manje komadiće, stavite ih u zdjelu, dodajte kakao i šećer u prahu koji ste pomiješali s ribanom koricom naranče pa sve dobro izmiješajte.

2. Na pari otopite maslac i grubo narezanu čokoladu, u to dodajte sok od naranče pa prelijte po keksima. Sve dobro izmiješajte, pokrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 60 minuta da se smjesa stegne.

3. Izvadite iz hladnjaka pa pustite smjesu da odstoji 5 do 10 minuta na sobnoj temperaturi, potom je istresite na prozirnu foliju.

4. Pomoću folije oblikujte salamu, valjajte po radnoj površini kako biste dobili što vjerniji oblik salame, zatvorite rubove i vratite natrag u hladnjak na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.

5. Ohlađenu salamu obilato uvaljajte u šećer u prahu, stavite na pladanj, narežite i poslužite.

Čokoladna salama Čokoladna salama (Foto: Stockfood)

Ako ste razmišljali o slatkim, malim čokoladnim košaricama koje možete napuniti raznim kremama ili malim čokoladnim jajima, s vama dijelimo najlakši trik za izradu čokoladnih košarica koje se pretvaraju u najfinije deserte.

Pročitaj još
Pročitaj još