Ova brza, dekorativna slastica nije rezervirana samo za zimske dane i božićne blagdane, već će se itekako dobro uklopiti na pladanj s najfinijim uskrsnim kolačima. Da samo znate kako neodoljivo miriše na naranče!

Nema jednostavnijeg i bržeg kolača od ove čokoladne salame. Osim što je dekorativna, odličnog je okusa. Osim čokolade, keksa, tu su i korica i sok od naranče, a po želji u smjesu možete još dodati i šaku sjeckanih badema, pistacija ili suhih brusnica.

Dobro ohlađenu salamu obavezno obilato uvaljajte u šećer u prahu, a kako bi što više sličila pravim salamama u kojima jednako uživamo, povežite je ukrasnim koncem. Kad poslužite ovu salamu, nema te osobe koja će reći ne!

Sastojci:

250 g petit beurre keksa
125 g tamne čokolade
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 žlice kakaa
ribana korica od 1 naranče
cijeđeni sok od 1 naranče

Priprema

1. Kekse izlomite na manje komadiće, stavite ih u zdjelu, dodajte kakao i šećer u prahu koji ste pomiješali s ribanom koricom naranče pa sve dobro izmiješajte.

2. Na pari otopite maslac i grubo narezanu čokoladu, u to dodajte sok od naranče pa prelijte po keksima. Sve dobro izmiješajte, pokrijte smjesu proizirnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 60 minuta da se smjesa stegne.

3. Izvadite iz hladnjaka pa pustite smjesu da odstoji 5 – 10 minuta na sobnoj temperaturi, potom je istresite na prozirnu foliju.

4. Uz pomoć folije oblikujte salamu, valjajte po radnoj površini kako biste dobili što vjerniji oblik salame, zatvorite rubove i vratite natrag u hladnjak na najmanje 6 sati, a najbolje preko noći.

5. Ohlađenu salamu obilato uvaljajte u šećer u prahu, stavite na pladanj, narežite i poslužite.

Ako ste razmišljali o slatkim, malim čokoladnim košaricama koje možete napuniti raznim kremama ili malim čokoladnim jajima, s vama dijelimo najlakši trik za izradu čokoladnih košarica koje se pretvaraju u najfinije deserte.

Proljeće je na vidiku, pričamo o uskrsnim delicijama, stoga prije no što se prebacite na laganija i hladnija pića, pozdravite zimu s još kojom šalicom guste, tople čokolade. Znate li barem jedan od 3 razloga zbog kojih je dobro piti toplu čokoladu?