Mnogima draga Ledolina više se ne proizvodi, ali omiljeni okus djetinjstva možete rekreirati uz pomoć ovog recepta za ukusni kremasti desert u čaši

Ledolina, desertna krema kakve nema, slogan je koji istog trena vraća u najljepše dane djetinjstva. Ledeni desert tvornice Ledo, najpoznatijeg domaćeg proizvođača industrijskog sladoleda, bio je omiljena slastica koju i danas pamte.

Više se ne proizvodi, ali uspomena na okuse djetinjstva mnoge je motivirala na pokušaj njezinog 'kopiranja'. Tako vam i mi danas donosimo recept za ukusan desert u čaši nastao po uzoru na najdražu Ledolinu.

SASTOJCI ZA SVIJETLU KREMU:
30 dag bijele čokolade
1.5 dcl slatkog vrhnja
mahuna bourbon vanilije ili vanilin šećer s bourbon vanilijom

Ledolina, ledeni desert tvornice Ledo, najpoznatijeg domaćeg proizvođača industrijskog sladoleda, mnogima je bio omiljena slastica koju i danas pamte.

SASTOJCI ZA TAMNU KREMU:
30 dag mliječne čokolade
2 dcl slatkog vrhnja

DODATNI SASTOJCI
4 dcl slatkog vrhnja

PRIPREMA:

1. Pripremite dvije limene ili emajlirane zdjele za bijelu i tamnu kremu. Bijelu i mliječnu čokoladu natrgajte na kockice i svaku stavite u svoju zdjelu.

2. U zdjelu s bijelom čokoladom dodajte sjemenke vanilije koje ste nožem sastrugali iz raspolovljene mahune. Ako nemate mahunu, u čokoladu stavite jednu čajnu žličicu vanilin šečera s bourbon vanilijom.

3. Slatko vrhnje za bijelu kremu zagrijte do vrenja i zatim prelijte preko čokolade. Miješajte drvenom kuhačom dok se vrhnje i čokolada ne sjedine u tekuću smjesu, a zatim ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Isti postupak primijenite i s crnom čokoladom – zagrijte vrhnje, prelijte, pomiješajte i pustite da se ohladi.

4. Kada su obje kreme hladne, mikserom istucite 4 dcl slatkog vrhnja u čvrsti šlag. Jednu polovicu lagano umiješajte u tamnu, a drugu u svijetlu kremu.

5. Kremu zatim rasporedite u male čaše po vlastitom izboru, po principu pola svijetle – pola tamne. Nakon toga čaše stavite u hladnjak minimalno na 2 do 3 sata.

NAPOMENA: Od ove količine sastojaka možete napraviti desert za 6 osoba. Desert prije posluživanja možete preliti umakom od šumskog voća ili ukrasiti svježim voćem.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju