Još od djetinjstva pamtimo obiteljska okupljanja oko stola koja su svečano započinjala neizostavnim tanjurom okrepljujuće juhe. O njoj su se razvijale priče, a sastojci škrto prenosili samo na jednu domaćicu iz najbližeg kruga rodbine. Nimalo to ne čudi jer tek sada kada smo odrasli često se zaželimo žlice koja grije te liječi tijelo i dušu. Iz obiteljske kuharice otkrivamo originalan recept za najbolju goveđu juhicu.

SASTOJCI:
- 1 kg goveđih rebara s malo masnoće
- teleća potkoljenica ili goveđu kost najbolje od buta
- 1 glavice crvenog luka
- 4 grančice peršina
- 6 mrkava
- 1 koraba
- 1 korijen celera
- sol i papar
- po želji kada je juha pri samom kraju dodajte mladi grašak ili malo cvjetače.

PRIPREMA:

1. U veliki lonac stavite meso i kost te dodajte luk, peršin, nalijte oko 3 litre hladne vode i ostavite da se sve kuha prvo na jakoj vatri dok ne zakipi, a potom na srednjoj vatri uz lagano vrenje sat vremena.

2. Nakon toga dodajte mrkvu narezanu uzduž na deblje trakice, korabu narezanu na četiri dijela i narezan korijen celera. Posolite, popaprite, poklopite i ostavite da se kuha još najmanje sat vremena na laganoj vatri.

3. Na kraju juhu procijedite. U nju potom po želji stavite mladi grašak ili cvjetaču kojima će biti dovoljno tek 10 minuta da se skuhaju, potom dodajte rezance i sve zajedno kuhajte još dvije minute te sklonite s vatre.

4. Juhica je spremna za posluživanje. Ostatak kuhanog povrća možete dodati u juhu ili ga poslužiti uz meso kao prilog.

Dobar tek!