Fritulinka marelica
Fritulinka marelica (Foto: Bojan Markičević)
Zdravlje & prehrana

Imamo recept za najgenijalnije slatko jelo Adventa, za Fritulinku će sigurno ljudi čekati u redovima

26-11-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Advent u Zagrebu ove je godine dobio novo nezaobilazno mjesto: kućicu Fritulinka by Rougemarin na Trgu bana Jelačića. A s njom i – prema riječima chefa i vizionara Marina Medaka – najbolji proizvod u njegovoj karijeri. Riječ je o Fritulinki, adventskom novitetu.

 

Što je Fritulinka?

Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer.

Fritule Fritule (Foto: Bojan Markičević)

A mi vam donosimo recept za desert koji će, sigurni smo, postati senzacija na Adventu.

Fritulinka - sastojci:

za palačinku:

  • Jaja, 2 kom
  • Glatko brašno, 200 g
  • Mlijeko (sobna temperatura), 200 mL
  • Mineralna voda, 200 mL
  • Ulje, 1 žlica
  • Rastopljeni maslac, 1 žlica
  • Sol, prstohvat

za fritule:

  • Jogurt, 4 dL
  • Jaja, 2 kom
  • Vanilin šećer, 2 paketića
  • Sol, malo
  • Šećer, 2 žličice
  • Glatko brašno, 300 g
  • Prašak za pecivo, 1 paketić
  • Rum, 1 žlica

Karamela/mandarina umak

  • Šećer, 160 g
  • Glukozni sirup, 100 g
  • Vrhnje za šlag (slatko vrhnje), 260 g
  • Sol, 1,5 g
  • Svježe iscijeđen sok od mandarina, 150 g

Fritulinka - priprema:

  1. Sve sastojke za palačinku izmiksati mikserom do glatke smjese. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.
  2. Sve sastojke za fritule dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.
  3. Karamelizirati šećer i glukozni sirup. Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela. Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.
  4. Pripremiti Fritulinku: Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
  5. Zamotati kao burrito: Početi motanje, zaustaviti se kad je zamotana oko trećine, preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra, zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti.
  6. Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
  7. Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta. Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine. Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule.

Dobar tek!

Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to, kaže Marin Medak. Na njihovoj kućici moći ćete probati čak pet vrsta punjenja: pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli.

Fritulinka s pistacijama Fritulinka s pistacijama (Foto: Bojan Markičević)

Fritulinka jabuka Fritulinka jabuka (Foto: Bojan Markičević)

Fritulinka čokolada Fritulinka čokolada (Foto: Bojan Markičević)

Fritulinka čokolada Fritulinka čokolada (Foto: Bojan Markičević)

Fritulinka marelica Fritulinka marelica (Foto: Bojan Markičević)

Pročitajte naš recept za palačinke makena kao duša, recept je to koji je oduševio destke tisuća čitateljica, te recept za fritule koje sigurno uspijevaju. 

Pročitaj još
Pročitaj još