Što je Fritulinka?
Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom.
Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer.

A mi vam donosimo recept za desert koji će, sigurni smo, postati senzacija na Adventu.
Fritulinka - sastojci:
za palačinku:
- Jaja, 2 kom
- Glatko brašno, 200 g
- Mlijeko (sobna temperatura), 200 mL
- Mineralna voda, 200 mL
- Ulje, 1 žlica
- Rastopljeni maslac, 1 žlica
- Sol, prstohvat
za fritule:
- Jogurt, 4 dL
- Jaja, 2 kom
- Vanilin šećer, 2 paketića
- Sol, malo
- Šećer, 2 žličice
- Glatko brašno, 300 g
- Prašak za pecivo, 1 paketić
- Rum, 1 žlica
Karamela/mandarina umak
- Šećer, 160 g
- Glukozni sirup, 100 g
- Vrhnje za šlag (slatko vrhnje), 260 g
- Sol, 1,5 g
- Svježe iscijeđen sok od mandarina, 150 g
Fritulinka - priprema:
- Sve sastojke za palačinku izmiksati mikserom do glatke smjese. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.
- Sve sastojke za fritule dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.
- Karamelizirati šećer i glukozni sirup. Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela. Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.
- Pripremiti Fritulinku: Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
- Zamotati kao burrito: Početi motanje, zaustaviti se kad je zamotana oko trećine, preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra, zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti.
- Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
- Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta. Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine. Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule.
Dobar tek!
Ovo je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to, kaže Marin Medak. Na njihovoj kućici moći ćete probati čak pet vrsta punjenja: pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli.





Pročitajte naš recept za palačinke makena kao duša, recept je to koji je oduševio destke tisuća čitateljica, te recept za fritule koje sigurno uspijevaju.