U nastavku vam donosimo recept Nataše Pralice za omiljeni kolač s jabukama i keksom koji vraća u djetinjstvo.
Nataša kaže da je riječ o kolaču koji je jako jednostavan i brzo gotov, a pripremati ga mogu i početnici koji tek kreću u svijet pripreme kolača.
Kolač se ne peče i slaže se dok je smjesa vruća.
Kolač s jabukama i keksom - sastojci:
Smjesa od jabuka:
- 1 kg izribanih jabuka
- 200 g šećera
- 600 ml vode
- 2 pudinga od vanilije
- 1/2 žličice cimeta
Ostalo:
- 450 – 500 g petit keksa
- 250 ml vrhnja za šlag
- po želji izribati čokoladu za dekoraciju
Kolač s jabukama i keksom - priprema:
- Za smjesu od jabuka prvo ogulite i naribajte jabuke.
- Zatim u zdjelicu dodajte puding i 100 ml vode te pomiješajte.
- U lonac dodajte naribane jabuke, šećer i ostatak vode.
- Stavite kuhati na srednju temperaturu otprilike 15 minuta.
- Potom sklonite sa strane i umiješajte pripremljeni puding.
- Sve zajedno vratite kuhati dok se ne zgusne.
- Nakon toga sklonite sa strane i umiješajte cimet.
- Odmah prijeđite na slaganje. U kalup dimenzija 21 x 33 cm složite petit keks bez prethodnog umakanja.
- Zatim rasporedite pola vruće smjese od jabuka.
- Ponovno složite red petit keksa.
- Rasporedite ostatak smjese.
- Zatim složite petit kekse kao prethodne.
- Kada se kolač ohladi na sobnoj temperaturi stavite ga u hladnjak, najbolje preko noći.
- Za dekoraciju u zdjelu ulijte vrhnje za šlag. Miksajte ga dok ne postane čvrst.
- Rasporedite šlag preko kolača.
- Naribajte čokoladu.
Kako Nataša Pralica priprema kolač s jabukama pogledajte u njezinu videu na YouTubeu i u nastavku ovog teksta, a ovaj i druge recepte potražite na blogu Natašine slastice.
Ako volite slastice s jabukama pogledajte i recept za jednostavni kolač s jabukama koji je toliko mekan da se topi u ustima.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.