Kolač na metre
Kolač na metre (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Kolač na metre: To je taj recept koji svi traže, tako dobro paše uz šalicu kave

08-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Ako pripremate slavlje za ekipu, ili jednostavno želite napraviti ukusan kolač i pozvati prijateljice na kavu, imamo odličnu ideju.

U zadnje je vrijeme ponovno popularan takozvani kolač na metre, a ovu staru slasticu pretražuje sve više ljudi, kako nam govore internetske tražilice. Ovaj kolač spaja mekani biskvit i finu kremu, a ime je dobio zbog svoje dužine.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

U nastavku možete pronaći recept.

Kolač na metre - sastojci:

za biskvit:

  • 260 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 1 dl vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 260 g brašna
  • 2 žlice kakaa

za kremu:

  • 3 žlice šećera
  • 150 g maslaca
  • 4 dl mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta od banane (ili nekog drugog ekstrakta, poput vanilije)
  • 1 puding od vanilije

za glazuru:

  • 150 g tamne čokolade
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica vode

Kolač na metre - priprema:

  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, a zatim im dodajte i žumanjke. Smjesi od jaja dodajte i 260 g šećera i 1 dl vode pa miksajte do pjenaste teksture. Smjesi polako dodajte i ulje uz neprestano miksanje.
  2. Smanjite brzinu miksera pa postepeno dodajte i brašno te jedan paket praška za pecivo.
  3. Pola smjese stavite u duguljasti kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
  4. U drugi dio smjese dodajte kakao pa sve dobro promiješajte kuhačom. Pa također stavite u poseban duguljasti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 25 minuta.
  5. Pripremite kremu. Na vatru stavite 3 dl mlijeka, a u posebnoj zdjelici pomiješajte puding od vanilije sa šećerom pa razmutite u preostalom dl mlijeka.
  6. Kad mlijeko zakuha smanjite vatru i skuhajte puding. U vruću kremu dodajte ekstrakt banane ili neki drugi ekstrakt po želji.
  7. Kremu stavite na hlađenje.
  8. Za to vrijeme izmiksajte 150 g maslaca ili margarina. Mikserom dobro razradite kremu od pudinga pa dodajte maslac ili margarin.
  9. Izrežite biskvite na jednake dijelove – prutiće debljine dva prsta. Svaki dio premažite kremom pa, naizmjenično, slažite žuti pa smeđi prutić tako da ih zalijepite kremom.
  10. Otopite čokoladu, dodajte joj maslac i ulje pa glazurom prelijte kolač.
  11. Ohlađeni kolač režite pod kutom od 45 stupnjeva.

Dobar tek!

Provjerite i naš recept za najbolju čokoladnu glazuru. 

Ako tražite još ideja za jednostavne kolače, torte, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Rigojanči kolač Okus je tako raskošan, a priprema laka: Imamo recept za mađarski Rigojanči kolač Kolač s grizom blogerice Antonije Jagodić Cijeli protvan košta oko pet eura, podsjeća na ledene kocke i ovaj kolač može napraviti svatko Čokoladni cheesecake Trebat će vam samo tri sastojka da pripremite ovaj neodoljivi cheesecake Kolač Dunavski valovi Recept za dunavske valove, kolač na kojem su odrasle generacije

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još