Majmunski kolač
Majmunski kolač (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Uvijek se traži komad više kad pripremate majmunski kolač, provjerite recept

19-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Tko još može odoljeti spoju mekanog biskvita, čokoladne kreme i banana? Ako ste i vi ljubitelji te kombinacije okusa, svidjet će vam se recept koji donosimo u nastavku.

Riječ je o takozvanom majmunskom kolaču, a svoj simpatičan naziv ovaj kolač duguje – bananama. Naš savjet je banane preliti s malo limunova soka kako ne bi potamnile, a detaljne upute kako da pripremite tu kremastu slasticu možete pronaći u nastavku.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Majmunski kolač - sastojci:

  • za biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 žlica vruće vode

za kremu:

  • 6 dl mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 30 grama kakaa
  • 40 grama gustina
  • 150 grama čokolade
  • 5 dl šlaga
  • 5 banana

Majmunski kolač - priprema:

  1. Pripremite biskvit. Istucite snijeg od bjelanjaka, a žumanjke posebno pjenasto umutite sa šećerom.
  2. U smjesu od žumanjaka i šećera dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve dobro izmiksajte, dodajte i šest žlica vode. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  3. Ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva između 10 i 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen biskvit.
  4. Ohlađen biskvit prelijte s nekoliko žlica mlijeka kako bi bio mekan.
  5. Pripremite čokoladnu kremu. Od 6 dl mlijeka oduzmite četiri žlica mlijeka koje u manjoj zdjeli pomiješajte sa gustinom i kakaom. U ostatak mlijeka dodajte šećer i stavite da zakuha.
  6. Kad mlijeko zakuha umutite gustin i kakao koji ste prethodno razmutili s mlijekom. Kremu kuhajte najviše minutu, brzo će se zgusnuti. U još vruću kremu umiješajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ne otopi.
  7. Kremu prekrijte prozirnom folijom i dobro ohladite.
  8. Na samome kraju izmiksajte vrhnje šlag. Dvije trećine šlaga stavite sa strane, a jednu trećinu šlaga umiješajte u dobro ohlađenu kremu.
  9. Biskvit premažite sa polovicom kreme. Na kremu posložite banane koje ste prerezali na pola. Zatim dodajte ostatak kreme.
  10. Na kraju premažite ostatkom šlaga. Po želji naribajte čokoladu i ukrasite bananama.

Dobar tek!

Savjet: biskvit možete prerezati na pola pa slagati užu, ali visoku tortu, a između kreme i biskvita možete dodati još jedan sloj šlaga ako volite prozračnije kolače.

Provjerite i naš recept za najkremastiji kolač s bananama, a kako ga pripremiti pogledajte u videu.

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Kolač od banana i čokolade Savršen spoj: Recept za neodoljivo ukusan kolač od banana i čokolade Kolač od banana koji se ne peče Brzo gotov: Kremasti kolač s bananama za koji ne trebate paliti pećnicu

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još