Majmunski kolač
Majmunski kolač (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Uvijek se traži komad više kad pripremate majmunski kolač, provjerite recept

19-03-2025 Piše L.Š.
komentari

Tko još može odoljeti spoju mekanog biskvita, čokoladne kreme i banana? Ako ste i vi ljubitelji te kombinacije okusa, svidjet će vam se recept koji donosimo u nastavku.

Riječ je o takozvanom majmunskom kolaču, a svoj simpatičan naziv ovaj kolač duguje – bananama. Naš savjet je banane preliti s malo limunova soka kako ne bi potamnile, a detaljne upute kako da pripremite tu kremastu slasticu možete pronaći u nastavku.

U trendu Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Majmunski kolač - sastojci:

  • za biskvit:
  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjaka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 3 žlice kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 žlica vruće vode

za kremu:

  • 6 dl mlijeka
  • 5 žlica šećera
  • 30 grama kakaa
  • 40 grama gustina
  • 150 grama čokolade
  • 5 dl šlaga
  • 5 banana

Majmunski kolač - priprema:

  1. Pripremite biskvit. Istucite snijeg od bjelanjaka, a žumanjke posebno pjenasto umutite sa šećerom.
  2. U smjesu od žumanjaka i šećera dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao pa sve dobro izmiksajte, dodajte i šest žlica vode. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
  3. Ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva između 10 i 15 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen biskvit.
  4. Ohlađen biskvit prelijte s nekoliko žlica mlijeka kako bi bio mekan.
  5. Pripremite čokoladnu kremu. Od 6 dl mlijeka oduzmite četiri žlica mlijeka koje u manjoj zdjeli pomiješajte sa gustinom i kakaom. U ostatak mlijeka dodajte šećer i stavite da zakuha.
  6. Kad mlijeko zakuha umutite gustin i kakao koji ste prethodno razmutili s mlijekom. Kremu kuhajte najviše minutu, brzo će se zgusnuti. U još vruću kremu umiješajte čokoladu i miješajte sve dok se čokolada ne otopi.
  7. Kremu prekrijte prozirnom folijom i dobro ohladite.
  8. Na samome kraju izmiksajte vrhnje šlag. Dvije trećine šlaga stavite sa strane, a jednu trećinu šlaga umiješajte u dobro ohlađenu kremu.
  9. Biskvit premažite sa polovicom kreme. Na kremu posložite banane koje ste prerezali na pola. Zatim dodajte ostatak kreme.
  10. Na kraju premažite ostatkom šlaga. Po želji naribajte čokoladu i ukrasite bananama.

Dobar tek!

Savjet: biskvit možete prerezati na pola pa slagati užu, ali visoku tortu, a između kreme i biskvita možete dodati još jedan sloj šlaga ako volite prozračnije kolače.

Provjerite i naš recept za najkremastiji kolač s bananama, a kako ga pripremiti pogledajte u videu.

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode Kolač od banana i čokolade Savršen spoj: Recept za neodoljivo ukusan kolač od banana i čokolade Kolač od banana koji se ne peče Brzo gotov: Kremasti kolač s bananama za koji ne trebate paliti pećnicu Gabriela kolač blogerice Petre Sabljić Svi traže recept za kolač s finom kremom i prhkim korama, mi ga dijelimo s vama Monte šnite Kralj kremastih kolača kojeg uvijek rado spremamo zbog okusa, teksture i lake pripreme Kolač s borovnicama Ovaj kolač radit ćete stalno, toliko je fin i osvježava, a od pećnice ni "p" Šarlota s jagodama Šarlota s jagodama: Najlakši recept za divnu voćnu tortu koja začas nestaje s tanjura Mileram-kocke Mileramka je dobila konkurenciju: Upoznajte njezinu praktičniju, ali jednako finu verziju

Dobar tek!