Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari, pa tako i ukusni liker.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podsjeća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa sjevera Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju tvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprječavaju starenje stanica, odličan su izvor vlakana i vitamina te su višestruko korisne za ljudski organizam.

Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera

Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava visoki krvni tlak? Iako je pomalo gorkastog okusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u prehranu. Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Sastojci za liker od aronije:

  • 500 g bobica aronije
  • 350 g šećera
  • 1 l crnog vina (teran, merlot)
  • 150 ml ruma
  • 1 komad cimeta u kori
  • 2 klinčića
  • 1 mahuna vanilije

Liker od aronije - priprema: 

  1. U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanilije prepolovite, nožem ostružite sjemenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.
  2. Skinite s vatre i pustite da se tekućina malo ohladi, potom dodajte rum i sve izmiješajte.
  3. Izlijte u pripremljene sterilizirane boce (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri tjedna. S vremena na vrijeme malo promućkajte sadržaj u bocama.
  4. Služite dobro ohlađeno.

Kad su likeri u pitanju, kad ste zadnji put pili dobri stari malinovac? Pogledajte i recept za najfiniji okus djetinjstva u verziji likera, zamirisat će vam već na samo čitanje.

Pekmez od aronije Tako fin i zdrav! Najlakši recept za pekmez od aronije

Domaći liker od aronije Aronija se smatra jednim od najzdravijeg voća na svijetu (Foto: Stockfood)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju