Ne tako davno sasvim nepoznata, a danas sveprisutna, aronija je ne samo izvor zdravlja već i vrlo ukusan bobičasti plod od kojega možemo raditi mnoge fine stvari, pa tako i ukusni liker.

Intenzivne ljubičaste boje i izgleda koji neodoljivo podsjeća na borovnice, bobice aronije stigle su nam sa sjevera Amerike i iz sibirskih zemalja. Obiluju tvarima koje pomažu u borbi protiv infekcija, sprječavaju starenje stanica, odličan su izvor vlakana i vitamina te su višestruko korisne za ljudski organizam.

Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera

Jeste li znali da je aronija i superbobica koja snižava visoki krvni tlak? Iako je pomalo gorkastog okusa, svakako bismo je trebali što češće uključivati u prehranu. Bobice aronije jedu se svježe, ali se i prerađuju i koriste u mnogim receptima, od sokova, pekmeza pa sve do raznih likera. Mi vam donosimo recept upravo za pravi domaći, mirisni liker od aronije.

Sastojci:

500 g bobica aronije
350 g šećera
1 l crnog vina (teran, merlot)
150 ml ruma
1 komad cimeta u kori
2 klinčića
1 mahuna vanilije

Priprema:

1. U lonac stavite vino, šećer, aroniju i začine, mahunu vanilije prepolovite, nožem ostružite sjemenke, ubacite ih unutra, ubacite i mahunu pa zakuhajte. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta sve dok se šećer potpuno ne otopi.

2. Skinite s vatre i pustite da se tekućina malo ohladi, potom dodajte rum i sve izmiješajte.

3. Izlijte u pripremljene sterilizirane flaše (zajedno s bobicama i začinima), zatvorite i pustite da odstoji najmanje četiri tjedna. S vremena na vrijeme malo promućkajte sadržaj u bocama.

4. Služite dobro ohlađeno.

Kad su likeri u pitanju, kad ste zadnji put pili dobri, stari malinovac? Pogledajte i recept za najfiniji okus djetinjstva u verziji likera, zamirisat će vam već na samo čitanje.

Liker od aronije
Aronija se smatra jednim od najzdravijeg voća na svijetu (Foto: Stockfood)