Za pripremu ovog finog pekmeza od aronije potrebno vam je svega nekoliko sastojaka i nekoliko čistih steriliziranih staklenki. Koliko je aronija puna blagodati za ljudski organizam, to već dobro znamo, iako je do pred samo 10 godina aronija bila nepoznanica na našim prostorima.
Ta divna bobica ljubičaste boje okusom je trpkija od svih drugih bobica koje poznajemo, poput borovnica ili ribizla. Upravo zato, da biste ublažili njezinu trpkost, slobodno izmiješajte aroniju s dijelom ribizla ili borovnica pa ih zajedno ukuhajte u pekmez.
Superbobica koja snižava visoki krvni tlak i drži kolesterol pod kontrolom, prepuna antioksidansa, bogata vlaknima i vitaminima, sve je to bobica aronije.
Sastojci za pekmez od aronije:
. 1 kg bobica aronije
- 500 g šećera
- 1 limun (korica i sok)
- 2 vanilin šećera
- 1 štapić cimeta u kori
Priprema:
1. Očistite bobice aronije od peteljki, stavite ih u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, koru limuna (ogulite limun gulilicom pa stavite cijelu koru da se kuha) te sok od limuna pa sve promiješajte.
2. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta pa izvadite štapić cimeta i štapnim mikserom usitnite. Nastavite kuhati još 30 minuta dok se pekmez ne ugusti pa skinite s vatre i ulijte u vruće, sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite. Okrenite ih nakratko naopako na poklopac pa vratite i pustite da se pekmez skroz ohladi.
Dobar tek!