Piletina umaku od senfa jednostavno je i aromatično jelo koje možete pripremiti za svega pola sata i idealno je kao brzinski ručak ili večera. Uz njega skuhajte malo riže i napravite zdjelu salate pa to sve ponovite opet za koji dan jer će vas sigurno ukućani tražiti još.

Skoro uvijek smo u potrazi za novim idejama za brzi, ukusni ručak koji možemo skuhati u manje od pola sata. Jedna od tih ideja je i recept za piletinu u finom umaku od senfa koju možete od početka do kraja skuhati u tavi.

Na ovaj način možete pripremiti otkoštene pileće zabatke ili pileća prsa, ali i bataci će se sasvim dobro snaći u ovoj priči, samo je batacima potrebno malo više vremena kako bi se meso ispeklo oko kostiju.

Od priloga se odlično uklapa riža na maslacu ili kuhani slani krumpir, a zdjela salate je i više nego dobrodošla. I eto ručka za čas posla!

Sastojci:

6 otkoštenih pilećih zabataka ili pilećih prsa
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
2-3 grančice timijana
250 ml bijelog vina
500 ml pilećeg (ili povrtnog) temeljca
2 žlice dijon senfa
50 ml slatkog vrhnja
2-3 prstohvata soli
1 kockica maslaca (oko 30 g)
malo papra
maslinovo ulje
par grančica svježeg peršina

Priprema:

1. Začinite piletinu solju i paprom

2. Zagrijte širu tavu, dodajte maslinovo ulje, ubacite pileće zabatke ili prsa pa popecite sa svake strane po 7-8 minuta, odnosno dok se piletina lijepo ne zazlati. Izvadite meso i stavite ga sa strane, prekrijte ga aluminijskom folijom.

3. Na istoj tavi jedno 5-6 minuta pirjajte luk koji ste narezali na sitno, dodajte sitno sjeckani češnjak i timijan pa čim češnjak zamiriši, dodajte vino. Nakon par minuta, kad ispari alkohol, umiješajte senf pa dodajte temeljac. Vratite piletinu u tavu pa kuhajte dok se umak ne reducira, oko 10-15 minuta.

4. Smanjite vatru na najmanje, dodajte slatko vrhnje i kockicu maslaca, promiješajte i pustite da sve skupa prokuha još minutu-dvije pa ugasite vatru, pospite sitno sjeckanim peršinom i poslužite uz kuhanu rižu ili neki drugi vama omiljeni prilog.

Pogledajte još jedan recept iza kategorije „gotovo za pola sata“ i otkrijte najsočniji recept za pečena pileća prsa, samo iz pećnice.

Ako vam kojim slučajem ostane pilećih prsa, ubacite ih u zasitnu i zdravu salatu od koje ćete biti siti dobar dio dana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju