Mahune se mogu vrlo lako uključiti u svakodnevne obroke, dodati salatama i varivima te poslužiti kao prilog mesu ili ribi. Bit će korisne i svima onima koji žele na zdrav način smanjiti unos hrane te izgubiti nekoliko kilograma.
Mnogi naručuju ili u domu pripremaju jednostavne stir fryove s piletinom. No umjesto s tradicionalnom rižom ili staklenim rezancima poslužite ih upravo s kuhanim mahunama i tako znatno smanjite kalorije.
U stotinu grama nekuhane riže ili staklenih rezanaca nalazi se oko 360 kalorija, dok ista količina mahuna ima oko 30 kalorija. Povrh svega, s obzirom na to da su mahune pune prehrambenih vlakana i proteina, izvrsno zasićuju i sjajan su dodatak svakom zdravom receptu.
Donosimo vam recept za fini stir fry s piletinom u kojem nećete ni primijetiti da vam nedostaje riže ili rezanaca.
Sastojci za dvije do tri osobe:
- 400 g piletine
- 400 g mahuna
- 100 ml pilećeg temeljca
- 50 ml umaka od soje
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice meda
- 1 žlica kukuruznog škroba
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema:
- Očistite mahune, narežite ih manje komade i stavite na zagrijanu tavu (ili wok ako imate) s malo pilećeg temeljca. Poklopite tavu i pustite da se pirjaju oko 3 do 4 minute dok ne omekšaju. Izvadite ih iz tave.
- Obrišite tavu papirnatim ručnikom, dodajte malo ulja pa na njemu prepržite kockice piletine koje ste začinili solju i paprom. Pirjajte oko tri do četiri minute sa svake strane, dok ne dobiju zlatnožutu boju. U tavu dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte oko pola minute.
- Vratite u tavu i mahune te sve zajedno podlijte ostatkom pilećeg temeljca, medom i umakom od soje. Dobro pomiješajte.
- Kukuruzni škrob pomiješajte s jednom žlicom hladne vode. Miješajte sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu bez grudica.
- Dodajte razmućeni kukuruzni škrob u tavu i miješajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne.
- Poslužite sa sezonskom salatom po želji. Dobar tek!
Savjet plus:
Jedna žlica ulja ima oko 120 kalorija. Želite li smanjiti kalorije, smanjite količinu ulja na kojoj pripremate hranu. Hranu možete pripremati u posuđu s neprianjajućim dnom ili je pirjati na vodi i/ili temeljcu.