Varivo od graha
Varivo od graha (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Prvomajski klasik: Recept za fino domaće varivo od graha

01-05-2020 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tko može zamisliti Praznik rada bez tanjura dobrog domaćeg variva od graha? Ovo jednostavno, ali krepko jelo gastronomska je klasika za koju svako kućanstvo u Hrvatskoj ima svoj recept.

Varivo od graha jede se na 1001 način – s kuhanim mesom, dodatkom kiselog zelja ili repe, uz kuhanu tjesteninu ili ječam. Mi smo se prisjetili onog klasičnog domaćeg recepta sa suhim mesom i nezaobilaznom zaprškom kakvog su nekoć kuhale naše mame i bake.

Sastojci za grah:
- ½ kg suhog graha
- 300 grama slanine ili suhih rebra
- 200-300 grama kobasica po želji
- 1 veliki luk
- 1 mrkva
- 1-2 krumpira
- 1 do 2 lista lovora
- šaka svježeg peršina
- obična voda
- sol i papar po želji

Za zapršku:

- 50 grama svinjske masti ili biljnog ulja
- 2 žlice brašna
- 1 čajna žličica crvene paprike
- 1-2 češnja češnjaka

U trendu Zagrebački street style u minici i efektnim čizmama - 5 Žena sa stilom Crnka iz Zagreba u potpuno crnoj kombinaciji koja je tip-top, no čizme su glavni adut Kolači u staklenci Suhi, sitni, prefini Planirate peći kolače za vikend? Ovi kolači mogu stajati sve do Božića, imamo 20 recepata Aishwarya Rai NAJBOLJA OD NAJBOLJIH Više od 4800 čitateljica odabralo je najljepšu misicu svih vremena, čarobna je

Slika nije dostupna Prvomajski kralj: Najčešće greške kod kuhanja graha

Priprema graha:
1. Suhi grah namočite u 2 litre hladne vode barem 12 sati prije kuhanja, a idealno bi bilo dan prije. Sutradan ga isperite, procijedite grah i stavite kuhati u veliki lonac s oko 2-3 litre vode.

2. Kad se grah skuha dopola, procijedite ga, bacite vodu u kojem se kuhao i ulijte 2 litre nove vode.

3. U lonac ubacite i suha rebra i/ili nasjeckanu slaninu te lovorov list i vratite ga na štednjak.

4. Kad voda zakipi, smanjite temperaturu na umjereno, te ubacite očišćene komadiće luka, mrkve i krumpira te nasjeckane kobasice.

5. Kuhajte još barem sat vremena, odnosno dok se ne skuha grah do kraja. Izvadite lovor iz lonca.

6. U drugom loncu napravite zapršku: na svinjskoj masti (ili ulju) kratko prepržite sitno nasjeckani češnjak, umiješajte brašno i crvenu papriku i sve zajedno kuhajte par minuta.

7. Prebacite zapršku u lonac s grahom, dobro sve zajedno promiješajte i pustite da se kuha još pet do deset minuta dok se varivo ne zgusne.

8. Pri kraju kuhanja dodajte sol i papar po želji, te nasjeckani peršin.

Dobar tek!