Pored slavnih samoborskih, i zagrebačke kremšnite imaju svoje obožavatelje. Ovaj slatki podsjetnik na djetinjstvo osvaja kombinacijom kreme, čokolade i lisnatog tijesta, no jednako ukusna verzija je i ona u kojoj lisnato tijesto zamjenjuju keksi.
Recept za zagrebačke kremšnite s podlogom od keksa s nama je podijelila majstorica za slatko koja se krije iza stranice Cakeolina na Facebooku. Da previše ne dužimo, u nastavku pročitajte njezin recept za izradu zagrebačkih kremšnita s podlogom od keksa.
Podloga od keksa:
- 30 dag mljevenog keksa
- 2,5 žlice šećera u prahu
- mlijeka koliko je potrebno da se oformi tijesto
Priprema podloge od keksa za zagrebačke kremšnite:
- Sve sastojke umijesiti u tijesto te ga utisnuti u kalup za kremšnite (ili pleh veličine onog od pećnice).
Krema:
- 2 1/2 l mlijeka
- 80 g pudinga od vanilije
- 20 dag šećera
- 2 žlice gustina
- 15 dag oštrog brašna
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
Priprema kreme za zagrebačke kremšnite:
- U veliki lonac staviti 2 l mlijeka i 20 dag šećera da zakipe.
- U zasebnoj posudi skupa izmiksati žumanjke, puding od vanilije, gustin, brašno i 0,5 l mlijeka.
- U kipuće mlijeko umiksati smjesu od žumanjaka i nastaviti brzo miksati kako krema ne bi prigorjela.
- U skuhanu još vruću kremu dodati snijeg od bjelanjaka.
- Kremu izliti na podlogu od keksa i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema prve glazure
Izmiksati pola litre vrhnja za šlag i premazati preko ohlađene kreme.
Priprema druge glazure
Trebat će vam:
- 12,5 dag maslaca
- 15 dag čokolade za kuhanje
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
- Maslac otopiti i u vrućem maslacu istopiti čokoladu – kada smjesa postane glatka, dodati nekoliko kapi ulja.
- Malo prohladiti i žlicom postepeno prelijevati preko šlaga.
I to je to, sada je vrijeme da se bacite na posao, a kada ovih kremšnita nestane (što će se dogoditi vrlo brzo), na stranici Cakeolina na Facebooku čeka vas još recepata.