Kad se u istom desertu nađu čokolada i naranča, dobivate pravu rapsodiju okusa. Donosimo vam recept za cheesecake s narančom i čokoladom koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje ovog spoja.
SASTOJCI ZA PODLOGU:
- 3 jaja
- 80 g smeđeg šećera
- 100 g brašna
- 20 g kakaa
SASTOJCI ZA NADJEV:
- 20 g želatine
- ribana kora 1 naranče
- svježi sok od 3 naranče (oko 250 ml)
- 60 g smeđeg šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 žličica esencije vanilije
- 200 g krem sira
SASTOJCI ZA GLAZURU:
- 50 ml vrhnja za šlag
- 1 žlica maslaca
- 2 žličice meda
- 100 g kvalitetne tamne čokolade
DODATNI SASTOJCI:
- ulje za podmazivanje
- šećer u prahu za posipavanje,
- pola narezane naranče za ukras
PRIPREMA:
1. Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg, dodajte žumanjke i umutite u gustu pjenu. Umiješajte prosijano brašno s kakaom i ulijte smjesu u kalup za tortu obložen papirom za pečenje (promjera 24 cm).
2. Pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu pa izokrenite iz kalupa. Namočite listove želatine da nabubre u hladnoj vodi oko 10 minuta.
3. Narančinu koru, sok i šećer zakuhajte u loncu. Maknite s vatre, dodajte omekšane listove želatine i umiješajte dok se želatina ne otopi.
4. Namastite kalup i posipajte ga šećerom u prahu te ubacite pečenu podlogu. Umutite vrhnje za šlag s vanilijom, dodajte krem sir i sok sa želatinom.
5. Nadjev izlijte na pečenu podlogu i ostavite u hladnjaku 4 sata. Nakon što se stisnulo pripremite glazuru. Prvo zakuhajte vrhnje s maslacem i medom, maknite s vatre i dodajte čokoladu.
6. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a glazura malo ohladi. Zatim glazuru prelijte preko stvrdnute kreme, rasporedite i ostavite u hladnjaku sat vremena. Na kraju ukrasite kriškama naranče.
Dobar tek!