Recept za kiflice koje uvijek uspiju na svom je blogu objavila Nataša Pralica. Kaže da se radi o najmekšim kiflicama koje je pravila puno puta i koje će nastaviti pripremati za sve prilike koje joj se ukažu.
U receptu je, kaže, super što je tijesto zahvalno i što uvijek uspije. Osim toga, ne trebate čekati da se tijesto digne da bi ga mogli valjati jer se taj dio odradi kad su kiflice gotove i u posudi za pečenje.
Nataša je napomenula da nakon pečenja, kiflice voli pokriti krpom i ostaviti da odstoje jer tako dobiju dodatnu mekoću.
Napomenula je i da kiflice možete puniti s čim god želite. Ako se odlučite za slanu varijantu tada koristite jednu žličicu šećera i jednu i pol žličicu soli, a prije pečenja slane kiflice možete posuti sezamom.
A sad evo i recepta za verziju kiflica punjenu eurokremom.
Sastojci za mekane kiflice
Tijesto:
- 250 ml mlakog mlijeka
- 3 žličice šećera
- 1 kockica svježeg kvasca
- 500 grama brašna
- 100 ml ulja
- 1 žličica soli
- 1 žumanjak
Nadjev:
- eurokrem (po želji možete koristiti mljevene orahe, sir, pekmez…)
Premaz:
- 1 žumanjak
- malo mlijeka
Ostalo:
- šećer u prahu za posipati
Priprema mekanih kiflica:
- U mlako mlijeko izmrvite svježi kvasac, dodajte šećer i sve pomiješajte.
- Dio brašna dodajte u posudu, te napravite udubinu.
- Nastavite dodavati pripremljeni kvasac, ulje, sol, žumanjak i sve sjedinite kuhačom.
- Postepeno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama.
- Od tijesta napravite valjak te ga podijelite na tri jednaka dijela.
- Od svakog dijela napravite lopticu.
- Odmah krenite s valjanjem tijesta. Razvucite ga u krug.
- Podijelite ga na osam dijelova.
- Na sredinu šireg dijela tijesta pomoću dvije žličice nanesite eurokrem.
- Krajeve šireg dijela preklopite. Tako nadjev neće curiti i automatski ćete dobiti širinu kiflice.
- Tijesto preklopite preko nadjeva i nastavite ga rolati. Uži dio tijesta lagano povlačite dok rolate kiflicu.
- Ponovite postupak sa preostalim lopticama.
- Slažite kiflice na masni papir kojeg ste postavili u tepsiju. Razmaknite ih jer će se napuhati
- Pokrijte ih krpom i ostavite da odstoje oko 45 minuta.
- Vilicom izradite žumanjak, dodajte malo mlijeka i premažite svaku kiflicu.
- Stavite ih peći u zagrijanu pćnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite ih da se hlade. Tako pokrivene dodatno će omekaniti.
- Pospite kiflice šećerom u prahu te ih poslužite.
Ovaj i brojne druge ukusne recepte potražite na i na blogu Natašine slastice. Na dnu teksta pogledajte i video koji će vam olakšati pripremu, a prije toga ljubitelje kiflica možda će zainteresirati i ovi recepti: