Na niže temperature mnogi reagiraju zavlačenjem u tople domove u kojima se krije čar gotovo svih predblagdanskih i blagdanskih druženja. Pronašli smo recept uz koji će takva druženja biti još slađa. Vruća sangrija s aromatičnim okusima ima sve što jedno zimsko piće treba sadržavati.

Ovo španjolsko piće većinom se pije ljeti, no mi smo pronašli način kako da ga uklopimo u zimsku idilu. Umjesto hladne, uobičajene verzije odabrali smo onu koja se kuha sa začinima poput cimeta, anisa i muškatnog oraščića.

Bazu tradicionalne sangrije čini crveno vino i žestoko alkoholno piće poput brendija ili bijelog ruma. No, aromatičnost se krije u koktelu voća koji alkoholu daju slatkoću i svježinu. Uz raznovrsno voće kombiniraju se i aromatični dodatci od kojih čitav dom zamiriši.

Za one koji ipak nisu ljubitelji slatkih alkoholnih pića, postoje načini da od običnog čaja napravite svoju verziju aromatične zimske šalice. U vrući čaj dodajte cimet, anis, muškatni oraščić, naranču i jabuku. Uz čaj poslužite čokoladne Grancereale kekse koji se savršeno uklapaju u ovu zimsku priču.
 

Sastojci za sangriju:

750 ml crvenog vina
250 ml soka od naranče
¼ šalice smeđeg šećera
¼ šalice ruma ili brandyja
2 jabuke (tanko narezane)
1 naranča (tanko narezane)
100 g brusnica
2 štapića cimeta
klinčići
anis
muškatni oraščić

Priprema:

Smeđi šećer otopite s malo vode na niskoj temperaturi učestalo miješajući. U to dodajte dva štapića cimeta, klinčiće, brusnicu, anis i muškatni oraščić. Sve miješajte dok se šećer ne pretvori u sirup. Zatim u njega dodajte vino, brandy (ili rum) i sok od naranče. Kuhajte na laganoj vatri deset do petnaest minuta. Pred sam kraj dodajte tanko narezane jabuke i naranču.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju