Grah-varivo, grah na salatu, namaz od graha, juha od graha, zapečeni grah, ma može sve od graha! S tim da ovaj put malu prednost dajemo zapečenom grahu koji se odlično slaže s pečenim mesom i kobasicama.

Nema jela od graha koje ne volimo, zar ne? Ako vam je dosadilo klasično grah-varivo, ubacite ga u pećnicu i zapecite. Poslužite uz omiljena mesna jela ili pečene kobasice, ma čak i kao samostalno jelo uz zdjelu zelene salate. Grah možete namočiti večer prije pa sutradan skuhati, ali možete koristiti i konzervirani grah.

Na ovaj način možete pripremiti različite sorte graha, najidealniji bi bio grah tetovac, nezaobilizani sastojak poznatog makedonskog nacionalnog jela „gravče na tavče“, ali odlično će se snaći i naš trešnjevac.

Sastojci:

750 g kuhanog graha trešnjevca
350 ml tekućine od kuhanja graha
400 g konzervirane sjeckane rajčice
150 g dimljene slanine
2 veće glavice luka
3 režnja češnjaka
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
2 žličice slatke mljevene crvene paprike
½ žličice mljevene ljute paprike
malo soli
malo papra
ulje

Priprema:

1. Ako koristite suhi grah, stavite ga u lonac i namočite preko noći, drugi dan ga isperite i zalijte čistom vodom pa skuhajte. Ocijedite grah i sačuvajte oko 350 ml tekućine od kuhanja. Slobodno možete koristiti i konzervirani grah.

2. Luk očistite i nasjeckajte na sitno, češnjak također. Slaninu narežite na manje kockice.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte ulje pa na zagrijenom ulju ispirjajte luk, potom dodajte slaninu i pržite na srednje jakoj vatri dok slanina ne poprimi lijepu boju pa dodajte češnjak.

4. Zatim dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i koncentrat rajčice i kuhajte jedno 10-12 minuta dok se tekućina iz rajčice ne reducira. Dodajte mljevenu papriku, i slatku i ljutu, potom dodajte grah i tekućinu od kuhanja, malo popaprite i lagano posolite. Sve zajedno prokuhajte oko 15 minuta te potom prebacite u posudu za pečenje.

5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 20-25 minuta.

6. Poslužite uz pečeno meso i sezonsku salatu.

Ako ste na dijeti, „podebljajte“ s grahom ovo "mršavo" varivo s piletinom uz koje nikako nećete gladovati ili izmiješajte više vrsta graha i skuhajte chilli beans, tu je originalni recept za začinjeni američki grah.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju