Zapečeni grah
Zapečeni grah (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Vole ga sve generacije: Recept za zapečeni grah

22-03-2019 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Grah-varivo, grah na salatu, namaz od graha, juha od graha, zapečeni grah, ma može sve od graha! S tim da ovaj put malu prednost dajemo zapečenom grahu koji se odlično slaže s pečenim mesom i kobasicama.

Nema jela od graha koje ne volimo, zar ne? Ako vam je dosadilo klasično grah-varivo, ubacite ga u pećnicu i zapecite. Poslužite uz omiljena mesna jela ili pečene kobasice, ma čak i kao samostalno jelo uz zdjelu zelene salate. Grah možete namočiti večer prije pa sutradan skuhati, ali možete koristiti i konzervirani grah.

U trendu Limunčići Prefini Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Božićni kolačići zlata vrijedni Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače

Na ovaj način možete pripremiti različite sorte graha, najidealniji bi bio grah tetovac, nezaobilizani sastojak poznatog makedonskog nacionalnog jela „gravče na tavče“, ali odlično će se snaći i naš trešnjevac.

Sastojci:

750 g kuhanog graha trešnjevca
350 ml tekućine od kuhanja graha
400 g konzervirane sjeckane rajčice
150 g dimljene slanine
2 veće glavice luka
3 režnja češnjaka
1 žlica dvostrukog koncentrata rajčice
2 žličice slatke mljevene crvene paprike
½ žličice mljevene ljute paprike
malo soli
malo papra
ulje

Priprema:

1. Ako koristite suhi grah, stavite ga u lonac i namočite preko noći, drugi dan ga isperite i zalijte čistom vodom pa skuhajte. Ocijedite grah i sačuvajte oko 350 ml tekućine od kuhanja. Slobodno možete koristiti i konzervirani grah.

2. Luk očistite i nasjeckajte na sitno, češnjak također. Slaninu narežite na manje kockice.

3. Zagrijte dublju tavu, dodajte ulje pa na zagrijenom ulju ispirjajte luk, potom dodajte slaninu i pržite na srednje jakoj vatri dok slanina ne poprimi lijepu boju pa dodajte češnjak.

4. Zatim dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i koncentrat rajčice i kuhajte jedno 10-12 minuta dok se tekućina iz rajčice ne reducira. Dodajte mljevenu papriku, i slatku i ljutu, potom dodajte grah i tekućinu od kuhanja, malo popaprite i lagano posolite. Sve zajedno prokuhajte oko 15 minuta te potom prebacite u posudu za pečenje.

5. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 20-25 minuta.

6. Poslužite uz pečeno meso i sezonsku salatu.

Ako ste na dijeti, „podebljajte“ s grahom ovo "mršavo" varivo s piletinom uz koje nikako nećete gladovati ili izmiješajte više vrsta graha i skuhajte chilli beans, tu je originalni recept za začinjeni američki grah.

Pročitaj još
Pročitaj još