Probleme s nadutosti možete riješiti na nekoliko jednostavnih načina. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara i zaboravite na muke tijekom zakopčavanja omiljenih hlača i probavne smetnje za koje nikad ne znate u kojem bi vas trenutku mogle uhvatiti.

Ako još ne znate što točno u vašem trbuhu uzrokuje neugodu, pokušajte sve navedene trikove i nastavite se pridržavati onog koji će vam pomoći u smanjivanju nadutosti.

1. Odaberite mlijeko koje ne sadrži laktozu

Nadutost može biti jedan od simptoma netolerancije na laktozu. No to ne znači da biste u potpunosti trebali izbjegavati mliječne proizvode. Važan je pravilan odabir proizvoda koji ne sadrži laktozu poput, Dukat mlijeka Lagano jutro ili mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze poput polutvrdih i tvrdih sireva, jogurta i kefira. Uz lakše probavljivo mlijeko nećete morati razmišljati o neugodnoj nadutosti.

2. Jedite manje obroke s čašom vode nakon jela

Ako jedete brzo, progutat ćete previše zraka. U konačnici će to uzrokovati nadutost pa pokušajte polako žvakati i jesti u malo sporijem tempu. Nutricionisti preporučaju da za svaki obrok izdvojite barem dvadeset minuta. Isto vrijedi i za konzumaciju tekućine tijekom objeda. Za suzbijanje nadutosti, tijekom obroka pijte što manje tekućine, a nakon obroka popijte više. Nekoliko puta u tjednu, preporuča se uz obrok, u čašu mlake vode dodati malo soli i otprilike 1 žličicu kurkume – biljke iz porodice đumbira koja se koristi se za regulaciju probave, smanjenje nadutosti i obnavljanje crijevne flore.

3. Izbjegavajte vlaknastu hranu

Grah, kelj, brokula i kukuruz samo su neke od namirnica koje bi oni skloniji nadutosti trebali izbjegavati. Iako su prehrambena vlakna iznimno važna za zdravlje organizma, navedene namirnice većina ljudi teže probavlja. Što se duže vlakna zadržavaju u crijevima, stvara se nadutost, a povećava se i količina plinova. Vlaknastu hranu izbjegavajte kad idete na put, važan sastanak i u svim ostalim situacijama u kojima si ne možete priuštiti probleme s nadutošću.

4. Pripremite čaj od komorača

Korijen i sjemenke komorača glavni su sastojci čajeva za čišćenje organizma. Smiruju grčeve u želucu i suzbijaju nadutost. Za pripremu je dovoljno 1 čajnu žličicu zgnječenih sjemenki komorača preliti s 2 dl prokuhane vode, poklopiti i pričekati pet minuta.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju