"O kapetane! Moj kapetane!", tko se ne sjeća tih legendarnih riječi iz kultnog filma "Društvo mrtvih pjesnika" redatelja Petera Weira. Uz Robina Williamsa u ulozi profesora engleskog jezika Johna Keatinga, u maestralnoj drami iz 1989. jednu do glavnih uloga odigrao je Robert Sean Leonard, poznat i kao dr. James Wilson iz serije "Dr. House".

Galerija Scena iz filma 'Društvo mrtvih pjesnika' - 7 River Phoenix želio je ulogu Neila Perryja u filmu 'Društvo mrtvih pjesnika' Scena iz filma 'Društvo mrtvih pjesnika' - 2 +5 Robin Williams u filmu 'Društvo mrtvih pjesnika'

Film "Društvo mrtvih pjesnika" bio je nominiran za četiri nagrade Oscar, a Oscara je osvojio za najbolji originalni scenarij koji potpisuje Tom Schulman. Radnja filma smještena je u 1959. u izmišljeni elitni internat Welton Academy te govori o učitelju engleskog jezika koji nadahnjuje svoje učenike nekonvencionalnim poučavanjem poezije i samoizražavanja.

Jedan od njegovih učenika je i Neil Perry, mladić zaljubljen u poeziju i glumu, no nakon što mu otac zabrani da glumi u kazališnoj predstavi te ga ispiše iz Weltona i odluči poslati na vojnu akademiju, Neil počini samoubojstvo. Uloga Neila Perryja proslavila je glumca Roberta Seana Leonarda koji je 28. veljače proslavio 55. rođendan.

Scena iz filma 'Društvo mrtvih pjesnika' - 2 Film 'Društvo mrtvih pjesnika' bio je nominiran za četiri nagrade Oscar (Foto: Profimedia)

Mnogima je najpoznatiji kao dr. James Wilson, onkolog i najbolji prijatelj dr. Gregoryja Housea u seriji "Dr. House", no obožavateljima filma "Društvo mrtvih pjesnika" upravo njegova uloga senzibilnog i dragog mladića Neila Perryja ima posebno mjesto u srcu.

Zanimljivo je da ju tu rolu želio i River Phoenix, jedan od najperspektivnijih i najtraženijih mladih glumac te generacije, no ona je ipak pripala Robertu Seanu Leonardu.

River Phoenix želio je ulogu Neila Perryja u filmu 'Društvo mrtvih pjesnika' River Phoenix želio je ulogu Neila Perryja u filmu 'Društvo mrtvih pjesnika' (Foto: Profimedia)

U "Društvu mrtvih pjesnika" željeli su glumiti i drugi slavni glumci. Matt Damon je tako u jednom intervjuu otkrio da su on i njegov najbolji prijatelj Ben Affleck bili na audiciju, ali nije precizirao za koje uloge. Za ulogu Johna Keatinga su se pak borili Liam Neeson, Mel Gibson i Dustin Hoffman, koji je film trebao i režirati, ali se na kraju povukao s projekta.

Uloga je pripala Robinu Williamsu koji je "Društvo mrtvih pjesnika" isticao kao jedan od najdražih filmova koje je snimio, a Petera Weira kao najboljeg redatelja s kojim je radio. Ono što je Williamsa, više od ičega, privuklo ulozi Johna Keatinga bilo je to što je Keating bio tip učitelja kakvog je glumac i sam priželjkivao imati dok je išao u školu.

Heath Ledger na snimanju filma 10 razloga zašto te mrzim "10 razloga zašto te mrzim": Tko je trebao glumiti u hit-filmu umjesto Heatha Ledgera?

Lara Flynn Boyle imala je malu ulogu u filmu, ali njezin lik Chetove sestre Ginny bio je izrezan iz filma. Međutim, u filmu se ipak pojavila, u sceni u kojoj leži u pozadini, dok Knox razgovara s Chetovim roditeljima. Također se pojavila na pozornici na kraju predstave. U intervjuu iz 1991. glumica je otkrila kako su joj na dan premijere rekli da su njezine scene izbačene iz filma te da ne bi trebala doći na premijeru.

Scene Lare Flynn Boyle izbačene su iz filma 'Društvo mrtvih pjesnika' Scene Lare Flynn Boyle izbačene su iz filma 'Društvo mrtvih pjesnika' (Foto: Profimedia)

Nije bio prvi, drugi, pa čak ni sedmi izbor: Uloga u filmu Ljubavna priča koja je Ryanu O'Nealu promijenila život Ryan O'Neal i Ali MacGraw zvijezde su filma Ljubavna priča - 3 Ryan O'Neal i Ali MacGraw zvijezde su filma Ljubavna priča - 1 Ryan O'Neal i Ali MacGraw zvijezde su filma Ljubavna priča - 4 +1 Ryan O'Neal i Ali MacGraw zvijezde su filma Ljubavna priča - 2

"Bilježnica": Improvizacija Ryana Goslinga koja se pretvorila u jedan od najupečatljivijih trenutaka filma Film Bilježnica Scena iz filma Bilježnica Noah i Allie +9 Rretro bikini Rachel McAdams u filmu Bilježnica

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju