Često se odupiremo bacanju omiljenih iznošenih cipela do te mjere da ih ponekad obučemo samo kako bi sebi dokazali da još uvijek nisu za smeće. Međutim, nošenjem istrošenih cipela štetimo našim nogama i kralježnici pa se ipak moramo oprostiti od njih. Provjerite u kojem slučaju cipele treba baciti bez razmišljanja


1. Mokasine, gležnjače i druge svakodnevne cipele
Ako iste cipele nosite na posao više od četiri puta tjedno, nakon godinu dana sigurno će im trebati popravak. Istrošene potplate i pete morat ćete zamijeniti novima kod postolara, i u tom slučaju cipele ćete sigurno moći nositi još koju sezonu. Međutim, situacija se mijenja kod obuće s punom gumenom potplatom.

Ona se jednostavno izliže, istroši i na njoj nastaju rupe koje je nemoguće popraviti. Zbog pritiska stopala ponekad se istroši samo jedan dio pete pa to stvara iskrivljenje. Kada primijetite takve vrste oštećenja, cipelu je bolje baciti jer nošenjem štetite svojim nogama i kralježnici.

Štikle se troše brže od ravnih cipela zato što su im potplate obično jako tanke, a pete uske.

2. Sportska obuća
Kod tenisica za trčanje i vježbanje treba biti posebno oprezan jer one moraju pružati maksimalnu potporu stopalima tijekom fizičke aktivnosti, a zbog pritiska tijela brzo se troše.

Opće pravilo kaže da je rok trajanja trkaće obuće između 400 i 800 istrčanih kilometara.

Onima koji trče manje tenisice mogu izdržati i godinu dana. Sportska obuća upija puno znoja zbog čega se jastučići unutar nje zaduženi za potporu brzo istroše i naboraju, a uslijed nakupljanja vlage i topline nastaju i bakterije.

Stoga bi oni koji imaju intenzivne treninge više od četiri puta tjedno sportsku obuću također trebali mijenjati otprilike svakih 6 mjeseci.

Najvažniji dio sandala su remenčići. Oni su odgovorni za stabilnost i sigurnost noge.

3. Štikle
One se troše brže od ravnih cipela zato što su im potplate obično jako tanke, a pete uske. Najviše oštećenja nastaje na vrhu cipele, kod prstiju, jer je to dio koji 'nosi' najviše težine tijela.

Kada se debljina potplata smanji za 50 posto, onda je vrijeme za popravak ili bacanje. Kod platformi postoji mogućnost popravka, ali običnim štiklama i salonkama uglavnom nema spasa.

4. Sandale i japanke
Pravilo s tankim potplatama kod štikli vrijedi i za ljetnu obuću. Ona također uglavnom ima izrazito tanke i niske potplate koje su osjetljive i brzo se izližu. Međutim, najvažniji dio sandala i japanki su remenčići.

Oni su odgovorni za stabilnost i sigurnost noge, drže stopalo na mjestu i zbog toga se jako brzo rašire. Zamjena remenčića vjerojatno bi vas koštala koliko i nove sandale, stoga se radije riješite starih i počastite se novima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju