„Prestani mi pričati bajke prije spavanja i pokaži mi gdje su najljepše plaže.“

- ulomak iz knjige RokOtok, Domagoja Jakopovića Ribafisha.

Domagoj Jakopović Ribafish uskoro kreće u plivačko-edukativnu avanturu u sklopu koje plivanjem želi povezati sve nastanjene otoke, njih 50.

RokOtok je nastao u spomen na Roka, dječaka koji je sa svojim ocem isplanirao upoznati i obići sve hrvatske otoke, ali je avantura naglo prekinuta u njegovoj dvanaestoj godini.

Njegov otac Domagoj Jakopović, kojeg ćemo dalje zvati jednostavno Riba, odlučio je nastaviti avanturu i u nju uključiti drugu djecu i roditelje kako bi zajedno ostvarili Rokov nikad završeni životni projekt.

Doživio sam najgoru noćnu moru jednog roditelja. Dao bih sve na svijetu da ga mogu još jednom zagrliti.

Ne mogu, no zato svijetu mogu vratiti sve ono što mi je ostavio u nasljedstvo, ono što sam ispravno naučio tek kroz njega – a to je kako voljeti, biti potpuno svoj, uživati u trenutku i smijati se.

Rok je i dalje živ kroz svako dobro djelo, ludu avanturu, igru, potragu, prolazak kroz cilj koji ostvarim – jer on me naučio kako se radovati, iskreno, bez zadrške, kako samo djeca znaju.

Sva znatiželjna, zaigrana djeca velikog srca, ponekad zbunjena, ponekad genijalno lucidna, sva su ona za mene poput mog Roka i želim im, baš kao i nekoć njemu, barem jedan dan na ljetovanju učiniti nezaboravnim i ispunjenim, objasnio je Riba.

Ribafish je ideju za projekt dobio pišući knjigu RokOtok Ribafish je ideju za projekt dobio pišući knjigu RokOtok (Foto: Domagoj Jakopović Ribafish/Privatni album)

NA IDEJU DOŠAO PIŠUĆI KNJIGU

Ideju za ovaj jedinstveni projekt kojim želi povezati sve nastanjene hrvatske otoke, njih pedeset, dobio je pišući knjigu RokOtok.

U prvoj, ovogodišnjoj etapi ove plivačko-edukativne avanture koja počinje 6. srpnja na plaži Lapad u Dubrovniku s koje će se otisnuti prema Koločepu, obići će sedamnaest otoka. Krajem srpnja planira doplivati na Čiovo, krajnju točku ovogodišnje rute.

Zadao si je ozbiljan zadatak i, kako sam kaže, odstupanja od zadane rute moguća su samo u slučaju vremenskih nepogoda.

Cilj projekta je podići svijest o važnosti vremena koje roditelji kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh.

Upravo kroz igre i aktivnosti s roditeljima planira djecu učiti o kulturnoj i prirodnoj baštini svakog otoka koji posjeti.

Zaplivajte s Ribom, družite se s djecom i budite i vi dio RokOtoka - lijepe i plemenite priče u koju su pozvana sva djecu bez obzira na dob, tate i mame, bake i djedovi… i svi koji su još uvijek djeca u srcu i duši.

Cilj projekta je podići svijest o važnosti vremena koje roditelji, kroz sport i učenje provode s djecom te razvijati i poticati dječju radoznalost, interese i istraživački duh.

PODRŠKA PROJEKTU

S obzirom na financijsku i organizacijsku zahtjevnost projekta, organizatori pozivaju sve koji žele podržati ovaj projekt kroz pomoć u organizaciji i volontiranju na otocima da se jave na mail Udruge udrugarokotok@gmail.com.

Projekt se odvija pod posebnim pokroviteljstvom Ureda predsjednice Republike Hrvatske, koji je prepoznao vrijednost i potencijal ovog projekta.

Iskreno se nadamo kako ćete s uspjehom ostvariti svoj projekt i potaknuti pozitivne emocije u susretima i novim sadržajima koji će iz ovog projekta proizići, u čemu vam želimo puno uspjeha i mirno more sa željom da vaše plemenite namjere nađu ljude i luke koji će ih otvorenih srca prihvatiti, poručili su iz Ureda.

Plivačko-edukativna avantura počinje 6. srpnja Plivačko-edukativna avantura počinje 6. srpnja (Foto: Domagoj Jakopović Ribafish/Privatni album)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju