U novom tjednu kino Kinoteka nastavlja ciklus Jacquesa Tatija, s filmovima "Trafic (1971)." i "Parada (1974.)", nakon čega započinje s prikazivanjem ciklusa jednog od najpoznatijih redatelja francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda

Posljednji Tatijev filmski naslov u kojem se pojavljuje slavni lik gospodina Hulota"Trafic" bit će prikazan u utorak, 19. rujna. Ovoga puta Hulot je dizajner automobila koji kreće na put u Amsterdam kako bi na sajmu automobila predstavio svoj najnoviji model. No na putu ga očekuju mnoge prepreke i pitanje je hoće li stići na vrijeme.

U srijedu, 20. rujna slijedi razigrana i maštovita "Parada" u kojoj Tati na pozornici izvodi cirkuska djela i još jednom se dokazuje kao majstor komedije.

Novi tjedan prikazivanja filmova nastavlja se s ciklusima Jacquesa Tatija i Jean-Luca Godarda

Sredinom tjedna u Kinoteku stiže francuski novi val (nouvelle vague) s najboljim filmskim uratcima jednog od svojih začetnika i najznačajnijih predstavnika, Jean-Luca Godarda. Ciklus započinje u četvrtak, 21. rujna s naslovom "Do posljednjeg daha" iz 1960. godine, koji se uvrštava među najvažnija ostvarenja ovog pokreta, a riječ je ujedno i o prvom Godardovom filmu uopće.

U ulozi Michaela Poiccarda gledamo Jean-Paula Belmonda koji nakon krađe i ubojstva s djevojkom pokušava pobjeći u Rim. Do posljednjeg daha označio je i prekretnicu unutar novovalnog pokreta, između ostalog zbog uporabe tzv. jump cuts – iznenadnih promjena kadra.

U petak, 22. rujna gledamo "Živjeti svoj život", Godardovu dramu iz 1962. godine o životu mlade parižanke ispričanu kroz dvanaest priča s Annom Karinom u glavnoj ulozi. Njezin lik Nana radi u trgovini gramofonskim pločama, no sanja o tome da postane glumica te odlučuje ostaviti muža i dijete.

Bez novaca i bez mogućnosti da upiše glumu prepušta se životu pariške prostitutke. Uskoro se zaljubi u mladog umjetnika i pokušava prekinuti sa starim načinom života. Glazbu za film potpisuje legendarni Michel Legrand.

Tjedan u Kinoteci zatvorit će u subotu, 23. rujna glasoviti "Mali vojnik" iz 1963. godine, s motivima alžirskog rata i ponovno Annom Karinom u glavnoj ulozi. Film prati Brunu, mladog člana francuske tajne službe koji u Švicarskoj pokušava izbjeći regrutaciju. Odbija zadatak da ubije aktivista alžirskog Fronta nacionalnog oslobođenja i u međuvremenu se zaljubljuje se u Veronicu nepoznatih političkih veza. Francuzi počinju sumnjati da je dvostruki agent.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, osim za subotnju projekciju koja se prikazuje u sklopu programa Centra Cesarec Vrata širom otvorena uz besplatan ulaz za sve građane. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju