Plesati može svatko. No kada je riječ o baletu, mnogi misle kako je ta tehnika ipak rezervirana za profesionalce koji su se njime počeli baviti još kao djeca.

  Galerija Balet je vitamin za dušu, tijelo, ali i um U baletu svaki je mišić u tijelu aktivan Iako se njime bave rekreativno, rade vrlo profesionalno +2 Mnoge polaznice plešu balet već četvrtu godinu za redom

Da balet ne poznaje godine te da je namijenjen svim generacijama, pokazale su nam polaznice rekreativnog baleta i voditeljica studija Danzart u Zagrebu.

Kada sam se preselila u Zagreb, nisam pronašla mjesto koje se bavilo rekreativnim baletom za odrasle, ali na ozbiljan način. Kako je balet moja strast, odlučila sam otvoriti baletnu školu za odrasle i djecu koji bi se njime bavili rekreativno, neovisno o svojoj vještini, dobi ili obliku tijela i pokazati im svu ljepotu baleta, rekla nam je Irene Kuzatko, voditeljica studia Danzart.

Za mnoge je to bila prilika da ostvare svoje neispunjene snove, a jedna od njih je i Iva Kušan koja svakodnevno ruši sve predrasude i pokazuje da nikad nije kasno početi se baviti onime što voliš.

Nakon što sam prešla pedesetu, zapravo sam napravila prve baletne korake. U Danzartu sam već četvrtu sezonu i ovo je za mene pravi raj. Ovo je moje utočište i tu zaista radimo vrlo profesionalno, kao u pravoj baletnoj školi, tako da sam se upoznala sa svime što sam oduvijek sanjala, rekla nam je Iva Kušan, polaznica rekreativnog baleta.

U baletu svaki je mišić u tijelu aktivan U baletu svaki je mišić u tijelu aktivan Foto: Nova Studio

Prednosti baleta su brojne jer prilikom plesa nema opuštanja, zbog čega je svaki, pa i najmanji mišić u tijelu aktivan. Ovaj ples koji naizgled djeluje vrlo jednostavno, zapravo zahtijeva iznimnu snagu i izdržljivost tijela i uma.

Balet je vitamin za dušu, za tijelo, ali i za um. Balet ima mnoštvo benefita, ispravlja držanje, tonira mišiće, poboljšava koncentraciju i koordinaciju, ali i ono najbolje – jednostavno te čini radosnim. Prednosti baleta su brojne, rekla nam je Irene Kuzatko, voditeljica studia Danzart.

Vi kad plešete bilo balet, vi ste kao jedan vrlo sofisticirani avion. Imate ogromnu komandnu ploču iz koje vaše tijelo prima stotine uputa u svakom pokretu. Vi u baletu izgubite sebe, izgubite svoj realni život i dobijete neki bolji život, dodala je Iva Kušan.

Da balet shvaćaju ozbiljno unatoč tome što se njime bave rekreativno, govori činjenica da mnoge polaznice u ovom studiju plešu već četvrtu godinu zaredom, i to po nekoliko sati dnevno. S obzirom na to da skupa provode mnogo vremena, ne čudi da su se upravo tu rodila neka nova, neočekivana prijateljstva.

U ove tri-četiri godine uspostavila su se tako divna, čvrsta prijateljstva vjerojatno za cijeli život. Družimo se nakon treninga, tijekom tjedna, preko vikenda, na radionicama, a tu su i zajednički odlasci u kazalište na prijenose baleta, kazala nam je Ivana Božanić.

Mnoge polaznice plešu balet već četvrtu godinu za redom Mnoge polaznice plešu balet već četvrtu godinu za redom Foto: Nova Studio

Rekreativni balet namijenjen je svakome, od početnika, pa do onih s prethodnim baletnim iskustvom. Bitno je jedino volja, želja i ljubav prema ovom plesu koji odlikuju elegancija i gracioznost jer upravo je to ono što je spojilo ove žene različitih generacija.

Mi smo tu grupa različitih ljudi, različitih godišta od najmlađih, od tinejdžerica, pa do starijih žena koje nećemo ni pitati koliko imaju godina, ali svi smo jedna zrela i zaokružena grupa i međusobno se možemo družiti bez obzira na to čime se bavimo i koliko godina imamo – jer balet je taj koji nas povezuje, rekla nam je Petra Schneider.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju