Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, no dobrobiti hodanja često znamo podcijeniti. Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodit će se znatne promjene odlične za zdravlje. Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati oko 10.000 koraka.

Ta brojka čini se jako velikom, naročito ako imate uredski posao i puno vremena provodite u automobilu. No spasa ipak ima!

Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Tisuću koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobitel te šetanje do kolege umjesto slanja maila.

Hodate li dnevno 1000 koraka više, između ostalog, srce će vam bolje raditi, lakše ćete smršavjeti i bit ćete manje pod stresom

Doznajte kojih je to 5 promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno napravite 1000 koraka više:

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi u normalnijem ritmu. Kratkim testom doznajte koliko je doista zdravo vaše srce.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog tlaka, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše mršavite i poboljšava se razina kolesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršavjeti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 tjedana (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Imate li visoku razinu lošeg kolesterola, 1000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja potiče sagorijevanje kolesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile. Otkrijte i trik kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

4. Manje ćete biti pod stresom

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi kemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Hodanje je odlična aktivnost Detaljan plan hodanja od 12 tjedana koji topi kilograme i dovodi u formu Slika nije dostupna Kilogrami pa-pa: Što se dogodi s tijelom ako hodate 60 minuta dnevno?

5. Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti također potiče stvaranje novih stanica u kostima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju