Problemi s obavljanjem velike nužde vrlo su česta pojava kod odraslih osoba. Iako zatvor mogu uzrokovati određeni zdravstveni problemi i korištenje nekih lijekova, vrlo često, za probleme s probavom krivi smo mi sami. Donosimo 5 skrivenih uzročnika 'lijene' probave i zatvora

1. Dehidrirani ste
Svi jako dobro znamo koliko je voda važna za naše zdravlje i normalan rad organizma. No, koliko god bili svjesni te činjenice, većina nas još uvijek dnevno konzumira premalo tekućine, što može dovesti do brojnih tegoba poput glavobolje, iscrpljenosti, umora, ali i spore i otežane probave.

Razlog se krije u vlaknima koja uz pomoć vode 'obavljaju' svoj dio posla u probavnom sustavu. To znači da, ako jedete hranu bogatu vlaknima, a ne pijete dovoljno vode, to utječe na način na koji vlakna prolaze kroz probavni trakt, što može dovesti do zatvora.

2. Uzimate multivitaminske suplemente
I dok vitamini generalno nisu neprijatelj vaše probave, neki minerali mogu uzrokovati zatvor. To se najviše odnosi na željezo i kalcij koji, ako ih u tijelu već ima dovoljno, mogu izazvati neugodnu nuspojavu poput zatvora.

I dok vitamini generalno nisu neprijatelj vaše probave, neki minerali, koje naše tijelo ne treba, mogu uzrokovati zatvor

Prije nego krenete s uzimanjem multivitaminskih suplemenata, kod obiteljskog liječnika zatražite analizu krvi te, ako je potrebno, manjak određenih vitamina ili minerala nadomjestite individualnim dodacima prehrani, koje sadrže samo ciljane sastojke.

3. Premalo ste fizički aktivni
Ljudsko tijelo je napravljeno kako bi se redovito kretalo. Upravo kretnje, poput hodanja ili neke druge fizičke aktivnosti, je aktivator našeg organizma, a pomanjkanje istog može dovesti do problema s probavom poput zatvora.

Ako svakodnevno dugo sjedite i tijelu ne omogućujete da se 'aktivira' to će se reflektirati i na vašu probavu. Svakodnevnim redovitim kretanjem razbuđujete tijelo i ubrzavate metabolizam što je usko povezano i s vašom probavom.

4. Jedete pogrešno
Mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i crveno meso su proteinske namirnice koje naše tijelo treba i voli. No pretjerana konzumacija ove skupine namirnica može značajno poremetiti i otežati rad probavnog sustava. Riječ je o teško probavljivoj hrani koju bi obavezno trebali kombinirati s namirnicama bogatim vlaknima poput voća, povrća i žitarica.

Vlakna su ključna za zdravu probavu, a premali unos istih dovodi do zatvora. No to ne znači da biste trebali prestati jesti meso i mliječne proizvode. Planirate za ručak pojesti jaja i meso, u meni obavezno ubacite i povrće.

Izvrsna pomoć kod zatvora mogu biti i kućni pripravci, a mi vam donosimo tri recepta koji će prodrmati probavu u samo 15 minuta.

5. Uzimate lijekove protiv bolova
Analgetici su najbrže rješenje protiv menstrualnih grčeva, zubobolje ili nekog drugog uzročnika boli. No, osim što nam mogu olakšati fazu oporavka, tablete protiv bolova mogu uzrokovati zatvor.

Problemi s probavom neće izazvati jedna tableta svako toliko, već se problemi najčešće događaju kod čestog i dugoročnog uzimanja ove skupine lijekova. Primijetili da je to slučaj i kod vas, zatražite savjet liječnika ili pak tablete zamijenite s prirodnim sredstvima protiv bolova iz vaše kuhinje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju