Na početku veze rijetki primjećuju mane na svom partneru. To ne znači da ih nemamo, samo zbog početne zaljubljenosti ne vidimo neke osobine ili navike koje će nam kasnije zasmetati

Nakon početnog zanosa u vezi, velike zaljubljenosti i strasti najčešće dolazi do malog emotivnog zatišja. Prvi put počinjemo primjećivati neke mane na svom partneru koje u početku nismo ni vidjeli, od osobina do navika koje nam jednostavno smetaju.

Zbog nezadovoljstva i monotonije često pomislimo kako naši osjećaju prema voljenoj osobi polako nestaju, ali psiholozi kažu da se zapravo događa nešto drugo.

Ljudski mozak može se odjednom fokusirati na mali broj stvari. Ako je zaokupljen nečime, gubimo svijest o svemu ostalom. Drugim riječima, ako se fokusiramo isključivo na negativne osobine ili navike partnera, zaboravit ćemo na sve one pozitivne zbog kojih smo se zaljubili u njega.

Ako se fokusiramo isključivo na negativne osobine ili navike partnera, zaboravit ćemo na sve one pozitivne zbog kojih smo se zaljubili u njega.

Moderni kognitivni psiholozi kroz svoja istraživanja demonstrirali su da smo aktivni sudionici u procesu stvaranja percepcije i potvrdili da je ono što mislimo i osjećamo određeno onime na što obraćamo pažnju, piše psihologinja Jennice Vilhauer za Psychology Today.

Na početku veze očarani smo kvalitetama i pozitivnim osobinama partnera zato što smo fokusirani isključivo na njih. Zbog toga bismo se, u trenutku kada zaboravimo zašto smo se zaljubili, trebali podsjetiti na sve ono pozitivno i lijepo zbog čega smo partnera pustili u svoje srce.

To možemo napraviti uz pomoć jednostavne vježbe koju možete pronaći u nastavku.

1. Odaberite miran kutak u koji ćete sjesti i uzmite papir i olovku. Zatvorite oči i zamislite svog partnera na početku veze, u trenutku kada vam se počeo sviđati. Potom na papir zapišite kako ste se u osjećali u tim trenucima.

2. Nakon toga započnite sa stvaranjem liste. Svaki dan prije spavanja odvojite pola minute vremena kako biste na papir zapisali tri kvalitete ili pozitivne osobine zbog kojih ste zavoljeli partnera. Svako jutro nakon buđenja i prije dizanja iz kreveta, pročitajte što ste napisali.

3. Zapisujte kvalitete i osobine svaki dan, 30 dana za redom.

Ono o čemu više razmišljate okupirat će prostor u vašem umu. Kada svjesno odlučite da ćete se fokusirati na pozitivne osobine partnera, one će postati prva stvar koja će vam pasti na pamet kada razmišljate o njemu zato što su "aktivnije" u umu. U tom trenutku počet će se mijenjati i vaši osjećaji prema partneru te ćete opet osjetiti emocije s početka veze.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju