Snježni pokrivač ponovno je zaogrnuo naše krajeve, a tome se najviše vesele djeca. Osim grudanja, njihova je omiljena zimska aktivnost najčešće sanjkanje.

I upravo sanjkanje ima brojne blagodati i za djecu i za roditelje.

1. Pokretanje čitavog tijela

Sanjkanje je odlična tjelovježba ne samo za djecu nego i za roditelje. Jedan sat sanjkanja, odnosno stalne aktivnosti kraj djeteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošit će 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma.

Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna tjelovježba za čitavo tijelo ako je jedna od vaših novogodišnjih odluka bio rad na sebi i svome tijelu. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tijela – dok vučete saonice, istodobno rade mišići nogu, ruku, stražnjice i trbušni mišići.

Sanjaknje može pomoći razvoju koordinacije pokreta i socijalnih vještina djeteta.

2. Boravak na svježem zraku

Ništa manje nije važan ni boravak na svježem zraku koji ide ruku pod ruku sa sanjkanjem. To je prilika da se i roditelji i djeca odvoje od ekrana i sjedilačkog načina života te zaista udahnu svježi zrak. Ako imate priliku otići na sanjkalište izvan grada, tim bolje, jer će i kvaliteta zraka biti bolja. Boravak na hladnoći ima i brojne prednosti – od toga da bolje spavamo, sagorijevamo više kalorija, pa sve do toga da pomaže u borbi s infekcijama i pridonosi općem boljem osjećanju.

3. Razvoj koordinacije pokreta

Djeca u ranom i srednjem djetinjstvu još uvijek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj mjeri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sanjkanje odlična aktivnost koja može pridonijeti razvoju koordinacije.

Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, u drugu djecu i u slučajne predmete na putu, dijete će s vremenom postajati sve bolje u tome da zaobiđe prepreke i nauči kako može koristiti svoje tijelo u te svrhe. Naučit će kako stati sa saonicama, kako promijeniti smjer i kako izbjeći sudaranja. Vrhunac toga događa se oko 10. godine djetetova života.

4. Razvoj socijalnih vještina

Osim ako ne idete na izolirano sanjkalište ili brdo iza svoje kuće, vrlo je velika vjerojatnost da ćete tijekom sanjkanja naići na brojnu drugu djecu i roditelje. Upravo je to prilika da dijete nauči kako se ponašati u takvim situacijama.

Roditelj koji sat vremena vuče saonice u raznim smjerovima, može potrošiti 300 kalorija.

Podučite ga kako i zašto treba čekati u redu na svoje vrijeme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji također čekaju, zašto je opasno udarati se svojim saonicama u drugu djecu i slično.

5. Stvaranje veze između djeteta i roditelja

Odlazak na sanjkanje uključuje čitav proces od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sanjkalište, tjelovježbe u kojoj ste većinu vremena usko vezani za svoje dijete i podučavanje razvijanju socijalnih vještina. I upravo se zato tijekom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i djeteta.

Skijanje 10 razloga zbog kojih je skijanje odličan trening za cijelo tijelo

Kako bi ona išla u pravom smjeru, izbjegavajte vikanje i situacije koje će kod djeteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo dio života s kojim se mora naučiti nositi.

Vi budite tu kao podrška i na čitavo iskustvo sanjkanja gledajte sa smiješkom. Uostalom, snježne radosti kratka su vijeka i zato ih iskoristite najbolje što možete.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju