Događaji koji su nedavno zadesili svijet pokazali su nam da možda i nismo toliko tolerantni jedni prema drugima koliko to volimo misliti; da možda ipak moramo poraditi na prihvaćanju različitosti, kao i da tome trebamo poučiti svoju djecu. Uostalom, svaka promjena kreće od nas samih i naše najbliže okoline.

Tolerancija se definira kao stav prema kome ili čemu; prema ljudima, idejama, stvarima, kao način postupanja s njima. No to nije nešto s čime se ljudi rađaju. Tolerancija se uči.

No kako to zaista i postići kod djece od najranije dobi? Osim što je nužno da roditelji i sami budu primjer tolerancije jer djeca sve upijaju kao spužva, također se može posegnuti za slikovnicama koje nude primjere bliske djeci. Uz pomoć likova koji ožive u djetetovoj mašti mnogo im je lakše shvatiti tu tematiku, bez da se pritom uopće spominje riječ tolerancija ili različitost.

U nastavku donosimo popis pet knjiga s kojima možete početi, a potom dalje nastavljati stvaranje svoje prave male tolerantne biblioteke.

1. Elena Favilli i Francesca Cavallo: Priče za laku noć za mlade buntovnice

Jedna od najpoznatijih knjiga u kojoj možemo naći čitav raspon različitosti, kako u zanimanjima tako i u rasama, a koja možda i ne bi odmah svima pala na pamet kada se nastoji učiti o toleranciji, svakako su Priče za laku noć za mlade buntovnice, i to oba dijela.
Unutar stranica knjige za koju već možemo reći da je na putu da postane klasik koji je promijenio poimanje knjiga potrebnih djeci, nalazi se ukupno dvije stotine žena (zajedno u oba dijela) od kojih je svaka posebna na svoj način.

Tako tu možemo naći žene najrazličitijih porijekla, rasa i zanimanja, a neke od njih nosile su se i s invaliditetom. Unatoč svemu, uspjele su se izboriti za svoje mjesto pod suncem, a upravo je to najsnažnija poruka koju možemo poslati djeci – sve naše različitosti nisu prepreka, već nas mogu dovesti do sanjanih želja.

2. Andrea Beaty: Ada vijuguca, znanstvenica

U našem se podneblju rijetko prevode knjige čija je junakinja Afroamerikanka, pa je zato Ada vijugica pravo osvježenje. Riječ je o djevojčici neizmjerne mašte i želje za znanjem koja ne prestaje postavljati pitanja. Kada joj se kuća ispunila nekim čudnim smradom, odlučna je pronaći izvor i srediti stvar. Znanstvenim eksperimentom stvorila je još veći nered, ali ni to je neće spriječiti da donese zaključke, da pogriješi i pokuša ponovno.

Tolerancija se uči, a slikovnice već od najranije dobi mogu biti velika pomoć u tome.

Važan je trenutak kada shvaća da pitanja otvaraju još više pitanja, ali da nikad ne treba odustati od potrage za odgovorima. Njezina znatiželja, ali i podrška obitelji i okoline, daju joj krila da se razvija. I upravo je to ključno u shvaćanju toga da su prepreke tu samo kako bismo ih nadvladali te da boja kože ne bi smjela imati baš nikakve veze s onime čemu težimo u životu.

3. Johanna Spyri: Heidi

Kada se prisjetimo likova iz lektire koji su nas učili o tome kako je to biti drugačiji, među prvima nam padaju na pamet Heidi, Klara i Peter iz knjige Heidi. Njih troje ne mogu biti različitiji, no usprkos tome Heidi i s jednim i s drugim veže iskreno prijateljstvo.

Tu svakako posebno mjesto pripada Klari uz koju djeca uče da postoje osobe kojima je oduzeta mogućnost fizičkog kretanja, no da to ne smije utjecati na to kako ih percipiramo.

Uz Klaru se uči da je u redu biti biti različit, da invaliditet ne mora podrazumijevati neprisustvo u vlastitu životu, dok nas Heidi uči da je u redu biti zaigran i pomalo nemiran jer je sve to dio naših života.

Dvije slikovnice za one najmlađe preporučila nam je Marija Bratonja, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, dipl. knjižničarka i autorica bloga Mali čitači koja i sama svojoj djeci nastoji ponuditi široku lepezu knjiga iz kojih mogu učiti o ljepotama različitosti.

4. Julija Donaldson: Smrveni i Smlovi

Kako onima najmanjima objasniti različitosti i njihovu ljepotu? Uz pomoć izmišljenih bića koja svojom toplinom osvajaju na prvu, a takvi su Smrveni I Smlovi.

Kao što stoji u posveti, knjiga je pisana za svu djecu Europe, a predstavlja dva različita naroda, na prvi pogled potpuno različita. Dok su Smrveni crvene boje, pomalo luckasti i spavaju na drvenim krevetima, Smlavi su plave boje, skaču kao klokani i spavaju u dupljama. Ne žele imati ništa jedni s drugima, sve dok se jednog dana u Čirbarskom gaju ne susretnu Smlavi Bero i Smrvena Marijeta. I zaljube se.

Kako nam kaže prof. Bratonja, ova slikovnica koja donosi vrsne ilustracije, prepuna neobičnih i drukčijih likova i planeta pokazuje da unatoč svim razlikama, možemo živjeti zajedno i u miru, kao i da ljubav pobjeđuje sve prepreke.

5. David McKee: Elmer

Voli li vaše dijete životinje, posegnite za slonićem Elmerom.

Mislim da nema baš puno malih čitatelja koji dosad nisu upoznali Elmera, tog zabavnog i dragog slonića iz istoimene slikovnice koja je već postala klasik dječje književnosti. Elmer je drukčiji od drugih slonova u svom krdu. Dok su oni svi sivi, Elmer je šaren, obojan svim mogućim bojama. Osim toga, on je i iznimno humorističan, uvijek nasmijava cijelo krdo. Jednog dana Elmer pomisli kako mu se svi smiju zbog njegovog šarenila i odluči postati običan sivi slon. Pronašao je sive bobice pomoću kojih je to učinio te se takav vrati u krdo, kaže nam Marija.

Hoće li krdu nedostajati onaj nasmijan Elmer i hoće li njegove prave boje izaći na vidjelo, saznajte s djecom uz ovo sjajno štivo. Neka vam slonić otvori vrata u šaren svijet koji ne bi bio toliko lijep da smo svi istih boja.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju