Jeste li znali da, prema časopisu Science, djevojčice već u dobi od šest godina počinju vjerovati u to da su manje inteligentne od dječaka, da ne mogu postati sve što žele i da će uvijek nekome biti na drugom mjestu?

Ovo su poražavajući podaci koji su se, srećom, u posljednjih godinu-dvije polako, ali sigurno počeli mijenjati. Najveću ulogu u tome imale su knjige koje su na području dječje književnosti i dječje publicistike pokrenule pravu lavinu promjena.

Sve je počelo s „Pričama za laku noć za mlade buntovnice“ autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo, poduzetnica, novinarki i voditeljica raznih projekata vezanih uz djecu, koje su svojom Kickstarter kampanjom srušile sve rekorde i nadmašile sva svoja očekivanja. Jedinstvenom idejom o knjizi u kojoj je bilo predstavljeno stotinu priča o stotinu nevjerojatnih i hrabrih žena koje su promijenile svoju okolinu, ali i utjecale na čitav svijet, izmijenile su dječje knjige iz korijena.

"Buntovnice" nisu samo tamo negdje daleko. One su i među nama. Divim se jednoj takvoj dvadestogodišnjakinji od koje i ja mogu mnogo naučiti.

Nikada ni jedna knjiga pisana za djecu u novijoj povijesti, osim serijala o Harryju Potteru, nije privukla toliko medijske pažnje i oduševila toliko čitatelja diljem svijeta. U rekordnom roku knjiga je bila prevedena na više od četrdeset jezika i prodana u milijunima primjeraka.

To je postala knjiga koja je djevojčica naučila da mogu sanjati velike snove, da mogu postati astronautkinje, fizičarke, kemičarke, znanstvenice, profesorice, vrsne plesačice, glumice, dobitnice Nobelove nagrade. Naučila ih je da je jedna osoba, jedna djevojčica zaista dovoljna za vidljivu promjenu u svijetu.

Ponovljen uspjeh prvijenca
Potaknute takvim uspjehom, autorice su objavile i drugi nastavak u kojem su ispričane priče još stotinu drugih žena, također se posluživši Kickstarter kampanjom. Prije nekoliko dana knjiga je objavljena i na hrvatskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Znanje.

I ovaj put na izradi knjige sudjelovale su ilustratorice iz čitavog svijeta koje su dale svoj doprinos stvaranju ove iznimno važne knjige. Njih pedeset pridružilo je svoje ilustracije imenima gotovo zaboravljenih žena ili pak onima o kojima se do sada znalo vrlo malo ili nimalo.

Dakako, u knjizi se nalaze i priče o svima nam poznatim ženama poput Agathe Christe, Angele Merkel, Madonne, Oprah Winfrey, Joanne Kathleen Rowling, Isidore Duncan i drugih, no tu su i imena s kojima su se rijetko susretali i odrasli, a kamoli djeca.

Primjerice, tu je kemičarka Alice Ball koja je pronašla lijek za gubu, no nije uspjela objaviti rezultate prije smrti, pa su zasluge za njezino otkriće preuzeli, dakako, muškarci. Tu je i Brenda Milner, osnivačica neuropsihologije, nigerijska književnica i aktivistkinja Chimanda Ngozi Adichie, urarka Corrie Ten Boom koja je tijekom holokausta pomogla spasiti osam stotina Židova, avijatičarka Lilian Bland koja je konstruirala prvi avion na motorni pogon u Irskoj i mnoge druge.

\'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2\' \'Priče za laku noć za mlade buntovnice 2\' (Foto: Sonja Kovač)

Putem svake priče mali čitatelji dobivaju kratki uvid u biografiju svake žene, pojmove vezane uz njihovo djelovanje, koji su ovaj put objašnjeni u glosaru na kraju knjige, što nije bilo slučaj u prvoj knjizi, kao i uvid u povijesne mijene. Čitatelji mogu saznati što su holokaust, aparthejd, Francuska revolucija, zašto djevojčice nekada nisu imale pravo na obrazovanje i drugo.

Sve je to objašnjeno jednostavnim jezikom i stilom koji je razumljiv svakom osnovnoškolcu. Kao i u prošloj knjizi, svaka priča zauzima po jednu stranicu, pa za čitanje jedne priče nije potrebno više od nekoliko minuta, što ostavlja dovoljno vremena i za raspravu o postignućima svake pojedine žene s vašom djevojčicom netom prije priprema za spavanje.

„Buntovnice“ na hrvatskim ulicama
Bez obzira na to u kojem stoljeću živjele, sve su ove žene i djevojke nailazile na prepreke, no nisu dale da ih to slomi. Dakako da je u njihovim životima bilo vrlo teških trenutaka, neprospavanih noći, pa i gladi i siromaštva, no nisu sažalijevale same sebe. Jednako tako nisu posustajale ni kada su se na njihovom putu našli zdravstveni problemi, crne prognoze za budućnost, život u izoliranim krajevima svijeta i slično.

Djevojčice već u dobi od šest godina počinju vjerovati da su manje inteligentne od dječaka.

I to nije tako samo "tamo negdje daleko". To je dio i naše svakodnevice. Poznajem jednu dvadesetogodišnjakinju, moju nekadašnju učenicu, koja je za mene pravo utjelovljenje mlade buntovnice. Iako sam joj predavala samo šest mjeseci, zauvijek je ostavila trag u mome srcu, a kada sam je ponovno susrela tik prije polaganja državne mature, a potom i kao studenticu, naprosto sam joj se divila.

Prošla je težak put s maminom bolešću i smrću, svega nekoliko dana prije maturalne večere, učenja za upis na fakultet u trenucima kada se vjerojatno samo željela sakriti pod najveću dekicu i nikada ne izaći.

Utjehu je pronašla u crtanju, a njezinoj kreativnosti nema kraja. Danas je to dvadesetogodišnjakinja od koje i ja mogu mnogo toga naučiti. Gledam je kako stasa u predivnu mladu ženu, s nevjerojatnom empatijom prema svijetu, svjesna društvenih nejednakosti na koje ne misli pristati, punu snova na čijem ostvarenju predano radi. Ne samo da fakultetske obaveze rješava kao od šale, nego se trudi živjeti punim plućima, svjesna toga da ništa nije vječno. To je prava „buntovnica“ koja nije pristala na to da je životne okolnosti slome, a iskreno vjerujem da je pred njome velika budućnost.

I upravo su nam zato potrebne priče o ženama poput ovih u „Pričama za laku noć za mlade buntovnice“ – kako bi svaka djevojčica znala da samo ona stvara svoj put.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju