Alergije su reakcije organizma kod osoba s lošijim imunološkim sustavom i oslabljenim tj. oštećenim sluznicama kako respiratornog tako i probavnog trakta. Lako se može dogoditi da baš alergije budu uzrok lošeg raspoloženja na godišnjem odmoru. Koje namirnice pomažu u borbi protiv alergija otkriva nam nutricionistica Alma Bunić

Alergijske reakcije dišnih puteva su uglavnom na pelud, prašinu, dlaku i perje. Crijevne alergije su najčešće i uglavnom na mlijeko i mliječne proizvod te pšenicu, orašaste plodove, jagode i sl. Alergijske reakcije mogu biti na hranu i pojavljuju se nekoliko sati nakon jela. Očituju se tegobama u želucu, crijevima, nadutošću, zatvorom te mogućim proljevom i kožnim osipima.

Alergijske reakcije ne moraju uvije biti jake, već i blage tegobe mogu ukazivati na prisutnost alergija.

Kako ih ublažiti?
Kako bi se alergijske reakcije povukle tj. smanjile potrebno je pozabaviti se svojim imunološkim sustavom. Osobe koje imaju problema s respiratornim traktom i osobito oni koji stvaraju puno sekreta trebali bi iz prehrane izbaciti mlijeko, mliječne proizvode, šećere, bijelo brašno, sve slatkiše i suhomesnate proizvode.

Kako bi se alergija povukla tj. smanjila potrebno je pozabaviti se svojim imunološkim sustavom

Navedene namirnice oslabljuju imunološki sustav i stvaraju puno sluzi u organizmu. U slučaju alergije potrebno je pojačano konzumirati sve vrste povrća u većim količinama te zelene kašaste sokove koje je potrebno piti 2x na dan. Od voća najbolje je uzimati crveno voće radi beta-karotena.
1. Potrebno je uzimati 6 mjeseci probiotike (bitno je da ne sadrže gluten, laktozu) potrebna konzultacija oko vrste probiotika.

2. Potrebno je jačati imunološki sustav preparatima za imunitet.

3. Potrebno je konzumirati bazični prah-minerali u citratnom obliku koji jačaju imunitet i reguliraju ph organizma.

4. Potrebno je paziti na vrstu namirnica koja se konzumira i naravno kroz eliminacijsku dijetu shvatiti što je to što vam uopće smeta.

Ukoliko vam je uživanje na godišnjem odmoru prekinula alergija  možete si pomoći uzimanjem probiotika i bazičnog praha (obavezno konzultacije oko izbora proizvoda) te svakodnevno bazirati prehranu na zelenom povrću, crvenom i narančastom voću. Bitno je uzimati meso peradi te od voća i banane jer u sebi imaju esencijalnu aminokiselinu histidin koji je važan kod alergijskih reakcija.

Bez razmišljanja iz prehrane izbacite slatko i jednostavne šećere te mlijeko i vidjet ćete prve pomake!

Dipl.ing.preh.teh Alma Bunić vodi nutricionističko savjetovalište Nutriforma te intenzivno radi na području nutricionizma: mjerenju vitamina i minerala, Darkfiled mikroskopskoj analizi žive kapi krvi kaliper te izradi individualno prilagođenih jelovnika. Od 2011. radi na birezonantnom uređaju Sensitiv Imago te na projektu jedinstvenom u ovom dijelu Europe, cateringu pravilne i uravnotežene prehrane 5 obroka za 3 dana 5times
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju