Um i tijelo neraskidivo su povezani i ako se u jednome od njih pojavio neki problem, utjecat će na ono drugo i stvoriti nesklad koji sprječava normalno i kvalitetno življenje.

Užurban život često onemogućuje dovoljno posvećivanja mentalnom zdravlju, stoga vam donosimo šest savjeta primjenjivih u vašoj svakodnevici koji će vam pomoći olakšati stresne okolnosti i sačuvati ravnotežu psihičke i fizičke strane vašeg organizma.

Priznajte da se osjećate loše

Na pitanje Kako si? često rutinski i pristojno odgovorimo da smo dobro, čak i u situacijama u kojima se osjećamo potpuno suprotno od toga. Naravno da ne morate opterećivati sugovornika svojim problemima, ali ako mu iskreno priznate da niste baš najbolje i da vas nešto muči, možda će vam ponuditi prijeko potrebnu riječ utjehe.

Dakako, ako ne želite podijeliti što vas tišti, barem ćete se poštedjeti neobaveznih razgovora koje biste se osjećali dužnima voditi i uštedjet ćete snagu.

Izjednačite svoje potrebe s tuđima

Postanite zdravo sebični i povucite granicu. Pohvalno je brinuti o interesima i osjećajima drugih ljudi, ali pokušajte naučiti da su i vaše potrebe jednako bitne kao i tuđe i da je u redu odgoditi telefonski poziv ili odgovaranje na poruke te se fokusirati na ono što u tom trenutku želite raditi, pročitati, pogledati ili jednostavno se samo prepustiti odmoru ili razmišljanju.

Samo osoba koja u potpunosti voli i poštuje sebe i svoje vrijeme, moći će to jednako kvalitetno pružiti i drugima.

Posvetite više vremena svojim interesima i hobijima

Posao, obitelj, kućanske i brojne druge obaveze ostavljaju malo prostora u danu za slobodne aktivnosti po vlastitom izboru. Nemoguće je očekivati da ćete svaki dan moći odvojiti dva sata za svoje hobije, ali ako im uspijete posvetiti barem deset minuta više nego inače, učinit ćete puno za svoju sreću i unutarnje zadovoljstvo. I pet pročitanih stranica knjige znače puno više od niti jedne. Jedna petina dovršenog crteža puno je više od praznog papira.

Žena sjedi u parku Zašto biste poslije posla trebali sjesti u park, makar na 20 minuta?

Naučite prihvatiti kritiku

Savršenstvo je vrlo iscrpljujuće, a često i nemoguće dostići. Kritike i zamjerke vrlo je teško podnijeti, pogađaju nas na emotivnoj razini i ruše samopouzdanje. Umjesto kao na demotivaciju, pokušajte na njih gledati kao na poticaj, savjete i poduku.

Usvojite upute proizašle iz kritika, a onda krenite dalje bez stalnog analiziranja načina na koji su bile izrečene i traženja naznaka osobnog napada na vas.

Priznajte svoje pogreške i slabosti

Ponekad je sasvim u redu priznati da nešto ne znate ili ne želite napraviti, da ste u nečemu pogriješili ili da trebate pomoć. Ono što je iznimno važno znati jest da to nije slabija strana, da su strahovi i osjećaj nemoći potpuno normalni i ljudski. Pohvalno je biti snažan, sposoban i samostalan, ali ako se svojski trudite to biti svake minute i sekunde vašeg dana i života, postaje jako naporno i opterećujuće. Sitnice pomažu mentalnom blagostanju Sedam malih navika koje će imati pozitivan utjecaj na vaše mentalno blagostanje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju