Mučnine u trudnoći vrlo su česta pojava. Javljaju se tijekom prvog mjeseca trudnoće, a obično nestaju nakon 12-14 tjedana. Iako se uglavnom govori da su to jutarnje mučnine, one se mogu javiti u bilo koje doba dana.

Mučnine u trudnoći mogu biti praćene povraćanjem i gubitkom apetita. Teži oblik mučnine u trudnoći naziva se lat. hiperemesis gravidarum, a povezuje se s obilnim povraćanjem i dehidracijom organizma. Takvi oblici mučnine ponekad zahtijevaju intravensku nadoknadu tekućine, vitamina i minerala.

Poliklinika Mazalin donosi 10 savjeta za mučnine u trudnoći, kao i popis hrane koja pomaže kod mučnina te što možete učiniti kako biste prevenirali njihov nastanak.

Simptomi mučnine u trudnoći

Simptomi mučnina počinju tijekom prvog mjeseca trudnoće, a najizraženiji su od 10. tjedna. Nekolicina trudnica može imati mučnine i tijekom drugog tromjesečja, a kod višeplodnih trudnoća trudnice ih ponekad imaju kroz cijelu trudnoću.

Tipični simptomi ovog stanja su:

  • mučnina (kao kad vam je loše tijekom vožnje u automobilu)
  • odbojnost prema određenoj hrani i mirisima
  • mučnina nakon obroka
  • povraćanje

Mučnine se najčešće javljaju ujutro, ali mogu se javiti tijekom cijelog dana.

Mučnine u trudnoći neće nauditi vašem djetetu, ali obratite se svome liječniku ako ne možete zadržati nikakav oblik hrane ili tekućine duže od 12 sati. U tom slučaju može doći do gubitka na težini i nedovoljnog unosa hranjivih tvari potrebnih za dijete, stoga će vjerojatno biti potrebna hospitalizacija kako bi se nadoknadio gubitak tekućine i svih potrebnih nutrijenata.

Uzroci mučnine u trudnoći

Iako se ne zna točan uzrok mučnina u trudnoći, smatra se da glavnu ulogu ima hormonska promjena. Povećane razine hormona β-hCG, kojeg proizvodi posteljica, povezuju se s nastankom mučnina. Također, rastuće razine hormona estrogena i progesterona uzrokuju relaksaciju glatkih mišića probavne cijevi, čime usporavaju probavu. Tijekom trudnoće povećan je i osjet mirisa, što može uzrokovati odbojnost prema hrani.

Žene koje su prvi put trudne sklonije su mučninama i imaju teže simptome, što se opravdava činjenicom da tijelo nikada ranije iskusilo trudnoću i još je nespremno za takve promjene.

Stres i anksioznost tijekom trudnoće također mogu rezultirati mučninom.

10 savjeta kako olakšati simptome mučnine u trudnoći

1. Pažljivo birajte hranu

Izbjegavajte začinjenu i masnu hranu te kofein jer oni potiču proizvodnju želučane kiseline. Umjesto toga birajte hranu koja manje uznemiruje želudac, poput banana, riže, jabuka i tjestenine.

Smanjite veličinu porcije jer ćete time smanjiti vjerojatnost povraćanja i barem će se jedan dio hrane uspjeti apsorbirati. "Prazan želudac" može pogoršati osjećaj mučnine, stoga često grickajte nešto i uvijek imajte hranu pri ruci.

Za doručak birajte hladne jabuke, kruške, banane i sličnu hranu kako biste smanjili osjećaj gladi. Usto, voće je puno kalija koji pomaže u prevenciji mučnina, a hladna hrana smanjuje mirise, stoga ćete osjećati manju odbojnost prema takvom obroku.

2. Održavajte fizičku i mentalnu aktivnost

Dokazano je da fizička aktivnost smanjuje simptome mučnine u trudnoći. Šetanje i joga izvrsni su načini da uz minimalno naprezanje ostanete aktivni i tijekom trudnoće.

Kako biste što manje razmišljali o mučninama, usredotočite misli na neku drugu aktivnost – čitajte, slažite puzzle, družite se s dragim ljudima, gledajte televiziju i slično.

3. Osigurajte dovoljan unos tekućine

Vrlo je bitno unositi dovoljno tekućine u bilo kojem periodu života, a posebno tijekom trudnoće. Iako će vam možda biti naporno piti dvije litre vode dnevno, pokušajte jer dehidracija sama po sebi pojačava osjećaj mučnine.

Med ili limun u vodi također mogu smanjiti mučninu.

4. Čaj od đumbira i metvice

Đumbir se već dugi niz godina koristi kao pomoć za probavne smetnje. Istraživanja su pokazala njegov pozitivan učinak i u smanjivanju simptoma mučnine.

Stoga, kako biste umanjili mučnine, posegnite za keksima, sokom ili čajem od đumbira. Čaj od metvice djeluje umirujuće na želudac, a hladan ima još bolji učinak.

5. Vitamini i suplementi

Prije uzimanja vitamina i suplemenata u trudnoći posavjetujte se sa svojim liječnikom. Vitamine je najbolje uzimati prije spavanja, uz hranu, kako biste smanjili mogućnost njihova povraćanja. Vitamin B6 može pomoći u smanjenju simptoma mučnine.

U slučaju da vam je preporučena primjena željeza tijekom trudnoće moguće je da će ono pogoršati mučninu.

Tada se obratite svome liječniku kako bi vam prepisao drugi oblik terapije. Suplementi željeza trebali bi se uzimati uz vitamin C ili sok od naranče kako biste povećali njihovu apsorpciju.

6. Izbjegavajte monitore

Naše oko ne primjećuje, ali monitori od računala trepere velikom brzinom, stoga rad na računalu, korištenje mobitela ili tableta i sl. može pogoršati osjećaj mučnine. Kada ste u mogućnosti, izbjegavajte njihovo korištenje. Ipak, u slučaju kada to nije moguće koristite naočale kako biste izbjegli naprezanje očiju, podebljajte i uvećajte font te izbjegavajte jarke boje.

7. Izbjegavajte okidače mučnine

Mučnine u trudnoći su, kao što smo ranije naveli, povezane s povećanom osjetljivošću na mirise. Jaki i zagušljivi mirisi, poput nekih parfema, mogu uzrokovati pogoršanje mučnine. Međutim, miris limuna ili ružmarina može pomoći u ublažavanju simptoma mučnine.

Sami ćete prepoznati koji vam mirisi smetaju te se preporučuje izbjegavati ih.

U trudnoći izbjegavajte neoprano voće i povrće Koristan popis: 10 namirnica koje je u trudnoći najbolje jesti rijetko ili nikako

8. Potražite pomoć za žgaravicu

Ponekad mučnini i povraćanju prethodi žgaravica. Do toga dolazi jer se donji sfinkter jednjaka opusti te želučana kiselina putuje prema jednjaku i uzrokuje osjećaj žarenja. Obratite se svome liječniku kako bi vam preporučio lijek za uklanjanje žgaravice. Tablete popijte navečer prije spavanja kako biste smanjili količinu želučane kiseline i tako spriječili jutarnju mučninu.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati bilo kakav lijek ili suplement tijekom trudnoće.

Trudnoća je izazovno razdoblje Što se događa s mamom i bebom u posljednjem tromjesečju trudnoće?

9. Kontrolirajte disanje

Dugi, duboki udasi i pravilno disanje dokazano pomažu u smanjenju mučnine. Kada se mučnina javi, pokušajte disati tako da duboko udahnete kroz nos tijekom tri sekunde, zadržite zrak tri sekunde i izdahnete tijekom tri sekunde.

Također, preporučuje se nositi širu odjeću kako vas ništa ne bi dodatno pritiskalo i time uzrokovalo nelagodu.

10. Hrana kao pomoć za vrijeme mučnine

Jednostavne i pristupačne namirnice mogu biti od velike pomoći u borbi protiv mučnina.

Neke od njih su:

  • komorač u prahu: može smanjiti osjećaj mučnine, ali i bolove za vrijeme menstruacije
  • cimet: smanjuje mučnine
  • kumin: pomaže kod bolova u trbuhu, mučnine i konstipacije

Hrana kojoj trebate dati prednost kad nastupe mučnine u trudnoći: pereci, bademovo mlijeko, juhe, smoothie, lubenice, dinje, limuni, naranče i ostalo voće i povrće s visokim udjelom vode.

TEKST PREUZET SA STRANICE POLIKLINIKE MAZALIN.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju