Jedna od prvih stvari koju mnoge trudnice krenu istraživati kada saznaju za trudnoću je što smiju, a što ne smiju jesti.

Sretna vijest je da u trudnoći većinu namirnica možete nastaviti bezbrižno konzumirati. Međutim, neke namirnice ipak je bolje jesti rijetko ili ih u potpunosti izbjegavati kako biste sačuvali svoje i bebino zdravlje.

1. Riba koja sadrži visoki udio žive 

Živa je inače vrlo toksičan element koji u većim količinama može biti toksičan za naš živačni i imunološki sustav te bubrege.

Osim toga, živa čak i u manjim količinama može uzrokovati ozbiljne probleme u razvoju djece. Budući da se živa nalazi u zagađenim morima, velike morske ribe mogu akumulirati veće količine žive. Stoga je tijekom trudnoće najbolje izbjegavati ribu s visokim udjelom žive kao što su morski pas, tuna i sabljarka.

Ovdje je važno naglasiti da su samo određen vrste ribe bogate živom, a da je konzumacija ribe s niskim udjelom žive tijekom trudnoće vrlo zdrava i poželjna zbog čega je ribe poput inćuna, bakalara, lososa ili pastrve dobro uključiti u prehranu.

2. Sirova riba/sushi

Ljubiteljice sushija u trudnoći će morati napraviti pauzu jer sirova riba može uzrokovati razne virusne, bakterijske ili parazitske infekcije. Te infekcije mogu utjecati samo na trudnicu uzrokujući slabost i dehidraciju, ali neke se mogu prenijeti i na bebu i uzrokovati ozbiljne posljedice.

3. Sirove školjke

I sirove koljke također mogu sadržavati štetne bakterije, viruse ili toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom.

4. Jetrica

Jetricu ili proizvode od jetrice u trudnoći je dobro izbjegavati jer jetra sadrži visoke razine vitamina A koji se može nakupljati u tijelu i biti štetan za bebu. Naravno, manje količine vitamina A potrebne su kako bi naša koža, oči i imunološki sustav bili zdravi. Tijekom trudnoće se pobrinite da vam izvor vitamina A budu namirnice koje ga sadrže u manjim količinama od jetrice.

5. Nedovoljno pečeno ili kuhano meso

Konzumiranje nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa povećava rizik od infekcije s nekoliko bakterija ili parazita koji mogu ugroziti zdravlje vašeg djeteta. Iako se većina bakterija nalazi na površini mesa, neke mogu ostati unutar mišićnih vlakana, zbog čega je mesu u trudnoći najsigurnije samo ako je kuhano ili pečeno do kraja.

6. Sirova jaja

Najveći problem kod konzumacije sirovih jaja je opasnost od salmonele. Simptomi infekcije salmonelom uključuju gorznicu, mučninu, povraćanje, grčeve u želucu i proljev.

Međutim, u rijetkim slučajevima infekcija salmonelom može uzrokovati grčeve u maternici što može dovesti do preranog poroda.

7. Meki sirevi koji nisu napravljeni od pasteriziranog mlijeka

Uživajte u parmezanu na tjestenini, ali meke sireve napravljene od nepasteriziranog mlijeka preskočite jer mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može biti opasna za vaš život i za život vaše bebe. Prije kupnje, na etiketi provjerite od kakvog mlijeka je sir napravljen. Ako jedete u restoranu nemojte se ustručavati postaviti pitanja o namirnicama koje vam se poslužuju.

8. Nepasterizirano mlijeko

Razlog je, naravno, isti kako i kod sira. Nepasterizirano mlijeko može sadržavati bakterije štetne za vas i za bebu.

9. Neoprano voće i povrće

Trudnoća je savršeno vrijeme da vašu prehranu obogatite voćem i povrćem, međutim pazite da je ono dobro oprano.

Na neopranom voću i povrću može se naći parazit koji se zove toksoplazma, a koji uzrokuje toksoplazmozu koja može biti vrlo opasna za bebu.

10. Sirovo tijesto za kolače

Ako spade među one koji vole gricnuti malo sirovog tijesta, u trudnoći izbacite ovu naviku, posebno ako tijesto sadrži sirova jaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju