Osim štu ju se naziva blaženim stanje, trudnoća je i period prepun izazova koji su često povezani s njezinim tromjesečjima. Primjerice, mučnice su češće na početku, a s približavanjem kraja trudnoće povećavaju se umor i oticanje.

Ovaj put dotaknut ćemo se posljednjeg, trećeg tromjesečja i svega onoga što jedna trudnica može očekivati u finalnih nekoliko tjedana trudnoće.

Što je treće tromjesečje?

Treće tromjesečje je zadnja faza trudnoće i traje od 29.- 42. tjedna. Tijekom ovog razdoblja beba raste, razvija se i počinje mijenjati položaj kako bi se pripremila za porod.

Mnogim ženama je ovaj finalni period trudnoće i najizazovniji.

U trećem trimestru beba raste i nastavlja rasti do svoje pune porođajne težine i dužine.

Počinje se okretati glavom prema dolje kako bi se pripremila za porod. U 36. tjednu bebina glava bi se trebala početi pomicati u područje zdjelice i ostati u položaju okrenutom prema dolje posljednja dva tjedna trudnoće.

Što se događa s bebom u trećem trimestru?

U trećem tromjesečju događaju se važne stvari u razvoju bebe.

Ona može:

  • otvoriti oči i vidjeti
  • čuti
  • sisati palac
  • plakati
  • smijati se.

Mozak bebe nastavlja se razvijati, sadrzijevaju pluća i bubrezi. Kosti na vrhu lubanje su mekane kako bi se olakšao porod.

U ovoj fazi većina beba ima plave oči, ali kod većine dolazi do promjene nekoliko dana ili tjedana nakon poroda.

U trećem tromjesečju fetus ostvaruje više od 2/3 ukupnog rasta. Oko 28. tjedna počinje linearni rast fetusa s oko 30 g dnevno odnosno 200-230 grama tjedno. Nakon 38. tjedna fetalni se rast usporava pa se u 39. tjednu smanjuje na oko 207 grama.

Na koje preglede trudnice odlaze u trećem trimestru?

U trećem se trimestru uz uobičajene, ali češće preglede, u Rh negativnih žena provjerava jesu li razvile protutijela koja bi mogla ugroziti plod, a između 35. i 37. tjedna radi se bris rodnice/međice na BHSB (beta hemolitički streptokok grupe B), bakteriju koja može uzrokovati sepsu u novorođenčeta ako rodilja ne dobije antibiotik u porodu.

Koje se promjene događaju u tijelu žene?

  • Bolovi u trbuhu

Kako beba raste, zauzima sve više mjesta u trbuhu što može uzrokovati bolove i nelagodu. Možda će vam biti teško raskomotiti se navečer u krevetu dok budete pokušavali zaspati. Ne treba vas iznenaditi ni osjećaj da vam je teže duboko disati.

  • Bol u leđima

Dodatna težina koju ste dobili stvara dodatni pritisak na leđa i uzrokuje bolove. Moguće je da ćete osjetiti nelagodu u zdjelici i kukovima. Kako biste smanjili pritisak na leđa, pokušajte raditi što više na ispravnom držanju. Sjednite uspravno i koristite stolicu koja pruža dobru potporu leđima. Nosite udobne cipele, a noću spavajte s jastukom uguranim među noge.

  • Krvarenje

Lagano krvarenje pred kraj trudnoće može biti znak da počinje porođaj. No, krvarenje može biti i znak ozbiljnijeg problema, uključujući placentu previju, zbog čega se u slučaju ako primijetite bilo kakvo krvarenje morate obratiti svom liječniku.

  • Braxton-Hicksove kontrakcije

U nekom trenutku možete početi osjećati blage kontrakcije koje su zapravo priprema za prave trudove. Braxton-Hicksove kontrakcije često nisu tako intenzivne kao pravi trudovi, ali mogu napredovati do njih. Glavna razlika je ta što se pravi trudovi postupno vremenski približavaju jedan drugome i sve su intenzivniji.

  • Povećanje grudi i curenje

Do kraja trudnoće vaše će grudi primjetno narasti. Kako vam leđa ne bi patila, pobrinite se da nosite grudnjak koji će vam pružati potrebnu potporu. Uoči termina možda ćete primijetiti i tekućinu koja curi iz vaših bradavica. Ona se zove kolostrum i bit će hrana vašoj bebi na samom početku.

  • Živopisni snovi

Živopisniji snovi pa i noćne more uobičajeni su u trećem tromjesečju. Oni vam mogu poremetiti san, a vjerojatno ih uzrokuju hormonalne promjene koje se događaju u trudnoći.

  • Nespretnost

U trećem tromjesečju moguća je veća količina nespretnosti od uobičajene. Jedan od razloga je i činjenica da ste se udebljali u području trbuha zbog čega je teže uspostaviti ravnotežu.

  • Umor

Nakon što ste se u drugom trimestru osjećali energično, u trećem bi vas mogao dočekati umor. Novi kilogrami, česta buđenja zbog odlaska na wc, suočavanje s tjeskobom zbog dolaska bebe... Sve su to razlozi koji će utjecati na količinu energije. Kako biste što lakše preživjeli ovaj umorni period, jedite zdravo i krećite se što više. Kad osjetite umor pokušajte kratko odrijemati ili se opustiti na barem nekoliko minuta.

  • Paučinaste i proširene vene

Prekomjerni protok krvi u trudnoći može uzrokovati pojavu sitnih crvenih vena na vašoj koži, takozvanih paučinastih vena. Stanje se može pogoršati u zadnjem trimestru, ali nakon rođenja djeteta vene bi trebale izblijediti. Pritisak na noge koji se povećava s rastom bebe može uzorkovati i to da površinske vene na nogama nateknu i postanu plave ili ljubičaste. I to stanje bi se trebalo poboljšati nekoliko mjeseci nakon poroda.

Iako ne postoji način da ih izbjegnete, na nekoliko načina možete spriječiti pogoršanje proširenih vena:

  1. Što više ustajte i krećite se tijekom dana
  2. Kad god morate dugo sjediti, stavite potporu pod vaše noge
  3. Nosite kompresijske čarape
  • Pojavljuju se strije

Strije na grudima, stražnjici, trbuhu ili bedrima nisu nimalo neobična pojava u trudnoći. Radi se o vrsti ožiljka koji nastaje zbog rastezanja kože u trudnoći. Ne dobiju ih svi.

Ove blago crvenkaste linije s vremenom postanu srebrno-bijele. Strije se pojave kod 70 posto trudnica na trbušnoj stijenci, u njih 33 posto na dojkama, na bedrima i bokovima u 41 posto trudnica. Češće su u mlađih trudnica i onih s pretjeranom tjelesnom masom.

  •  Oticanje

Moglo bi vam se lako dogoditi da vam u zadnjem tromjesečju trudnoće primjerice vjenčani prsten postane premalen ili da se vaši gležnjevi "preliju" preko vaše obuće, a vaše lice se napuše. Blage otekline rezultat su prekomjernog zadržavanja tekućine, a oticanje je česta pojava u trudnoći, ali ako se otekline pojave iznenada zatražite liječničku pomoć jer one mogu biti znak preekmlapsije i nekih drugih komplikacija.

Otoci nogu javljaju se u mnogih trudnica, a izraženiji su u onih koje su dobile pretjeran broj kilograma.

  • Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija trbuha javlja se u obliku okomite linije od pupka do simfizei češća je kod tamnoputih žena. Može se javiti i prije trećeg trimestra. Također je izražena hiperpigmentacija dojki i kože spolovila, a u nekih se javljaju tamnije mrlje po licu i vratu. Nakon poroda ove promjene uglavnom nestanu u potpunosti.

Naravno tu su i brojne druge promjene s kojima ćete se možda suočiti. Kako trudnoća napreduje crijeva i želudac bivaju potisnuti pa se mogu pojaviti želučane tegobe zbog refluksa kiseline u jednjak. U trudnoći je česta i pojava konstipacije (zatvora) i hemoroida.

U trudnoći izbjegavajte neoprano voće i povrće Koristan popis: 10 namirnica koje je u trudnoći najbolje jesti rijetko ili nikako

Trudnoća nakon 35. godine povećava određene rizike Trudnoća nakon 35. godine: Rizici, ali i prednosti s kojima je dobro upoznati se

Zaključno, ono što morate imati na umu je to da trudnoća nije bolest sama po sebi, ali trudnoća jest "drugo stanje".

Osim što predstavlja veliko zadovoljstvo, rođenje djeteta je i stres. Više od ičega u tom trenutku ste bitni vi i to kako se vi osjećate. U slučaju i najmanje sumnje da nešto nije u redu (pojava krvarenja, bolova, povišene temperature, problema s mokrenjem), najbolje je javiti se liječniku. Jer bolje je odraditi i jedan pregled previše nego jedan pregled premalo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju